2008-01-15 16:52Pressmeddelande

Alvar Jansson på Bror Hjorths Hus

Ny utställning!

Pressvisning 24-25 januari

Pressbild: www.brorhjorthshus.se/pressbilder.html

26 jan – 2 mars

Alvar Jansson

Alvar Jansson (1922-1991) är gruvarbetarsonen från Kiruna som bröt mot familjetraditionen när han bestämde sig för att bli konstnär. Vid 40-talets början gick han på Grünewalds målarskola och därefter på Konsthögskolan, dit han återvände som lärare 1978. Alvar Jansson studerade från början de stora mästarna inom måleriet som Tizian, Velázquez och Goya. Det är intressant att se hur han även i målningar med socialt innehåll på ett självklart sätt tillämpar de stora mästarnas formspråk och ljusbehandling. “Nej, jag har inte upptäckt något nytt – men jag har upptäckt något gammalt!!” återfinns bland hans anteckningar.



Alvar Jansson var framför allt en målare, men också en god tecknare. Den gode vännen Peter Dahl har skrivit: ”En målning blir sällan färdig i meningen fulländad…Alvar Jansson avslutade sällan sina målningar. Det han visade upp var olika stadier av en mognadsprocess. Han ville helst inte skiljas från dem utan ha dem hos sig i ateljén och se dem långsamt växa upp och mogna. När han ställde ut hände det till galleristens förskräckelse att han kom in på utställningen och målade vidare på sina verk…” (ur Alvar Jansson, Raster förlag, Skara 1993)



Välkommen att boka tid för pressvisning

Pressvisning: Utställningen hängs torsdag eftermiddag och fredag 24-25 oktober.

Boka tid för personlig pressvisning med Küllike Montgomery och Lena Boëthius på telefon 018-56 70 34 eller 018-56 70 30.

Pressmaterial: Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Mattias Enström 018-56 70 32 eller mattias@brorhjorthshus.se

Pressbild finns på vår hemsida: www.brorhjorthshus.se/pressbilder.html

Vernissage: Lör 26 jan kl 12-16. kl 14: Konstnären Peter Dahl inviger utställningen och samtalar med Lena Boëthius, 1:e intendent vid Göteborgs Konstmuseum

Föredrag: Sön 17 feb kl 16.15 ”Nej, jag har inte upptäckt något nytt - men jag har upptäckt något gammalt!!” Lena Boëthius berättar om Alvar Jansson. Förköp från 26 januari. 40 kr (20 kr för studerande).





Norbyvägen 26 752 39 Uppsala 018-567030 www.brorhjorthshus.se


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden