2013-01-20 16:10Pressmeddelande

Andreas Eriksson bevarar det försvunna på Bror Hjorths Hus

null

Andreas Eriksson
Recur
26 jan - 3 mars
Bror Hjorths Hus, Uppsala


Pressvisning: torsdag-fredag 24-25 januari.
Ring och boka tid!

Kontakt: Tomas Järliden, museichef, 018-567034.

Andreas Eriksson (född 1975) fortsätter sitt konsekventa utforskande av olika konstnärliga processer. Utställningen Recur handlar till viss del om att förlora kontrollen över processen, för att sedan ta tillbaka den. Går det att bevara något som genom bearbetning har försvunnit?

Ett drygt år han gått sedan Andreas Eriksson representerade Sverige i den Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Sora målningar och bronsavgjutningar i den luftiga paviljongen i Venedig har bytts till akvareller och gipsreliefer i Bror Hjorths Hus. Ingen utställning med Andreas Eriksson är den andra lik. Den är alltid utformad för det specifika rummet. Till utställningen i Bror Hjorths Hus har han också producerat en tillhörande katalog.

Utställningen Recur visar gipsreliefer och akvareller. Gipsrelieferna är avgjutningar av frigolit, där formen kommer av att Eriksson målat på frigoliten med ett starkt lösningsmedel som frätt ner den. Akvarellerna är också resultatet av något som funnits men sedan försvunnit. Kvar finns pigmenten när vattnet som fanns med i måleriarbetet dunstat och försvunnit. Processen återupprepas i båda fallen gång efter gång, men resultatet blir individuellt för varje verk.

Andreas Eriksson är en av de riktigt stora inom svensk samtidskonst. Han började redan som 18-åring på Konsthögskolan, en av de yngsta någonsin. Han har haft stora separatutställningar i Sverige och Europa och deltagit i grupputställningar i USA och Sydamerika. Han har medverkat i Modernautställningen på Moderna Museet både 2006 och 2010 och representerade Sverige i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2011. I mitten av februari öppnar Galleri Riis i Stockholm en utställning med  Andreas Eriksson. 

Vernissage:

Lördag 26 januari kl 14
Utställningen invigs av Mari Rantanen, konstnär och tidigare professor på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

LÄNKAR:
Läs mer om Andreas Eriksson på:
www.medelplana.com   
www.galleririis.com

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden