2011-09-09 11:19Pressmeddelande

Årets folkmusikstipendiat - Josefina Paulson

null

Josefina Paulson

solokonsert på nyckelharpa

Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendiat 2011

Lördag 10 september kl 19.30, Bror Hjorths Hus

 

Josefina Paulson har tilldelats Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium. Motiveringen lyder: 

”Tekniskt lysande, mycket engagerat framförande på nyckelharpa med både bevarande av kulturtraditioner och varsam personlig skapande nydaning.”

 

Josefina Paulson är en modern traditionsbärare där nyckelharpan låter nyckelharpa och tar med sig smaken av jord in i andra genrer än folkmusiken. Hon omfamnar hela instrumentets grenverk, från dess
uppländska rötter till dess stora brokiga krona av nya influenser från mötet med andra kulturer. En musiker som står stadigt i sin tradition när hon utforskar nya marker.

Med sina rötter i Västmanland och med Uppsalatraditionen i sitt hjärta, innehåller repertoaren en hel del musik från dessa trakter. Berättandet och det dansanta är i fokus. Och glädjen i musik är lika levande idag som för hundra år sedan.

2008 utnämndes Josefina Paulson till rikspelman av Zornmärkesjuryn. Tidigare i år tog hon sin kandidatexamen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, musikerprogrammet, med nyckelharpa som huvudinstrument.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden