2022-01-28 07:45Pressmeddelande

Astrid Sylwan låter besökarna bada i färg

Bild på målning med text om utställningAstrid Sylwan När jag sluter mina ögon ser jag allt 5 februari - 20 mars 2022 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Astrid Sylwan
När jag sluter mina ögon ser jag allt

5 februari – 20 mars 2022
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Trots titeln på Astrid Sylwans utställning gör museets besökare bäst i att hålla sina ögon vidöppna. Annars går de miste om det väsentligaste i hennes konstnärskap, nämligen färgen. Sylwans abstrakta målningar låter betraktaren närmast bada i färg. 
 
Astrid Sylwan räds inte större format. Hon har alltid målat stort och flera av hennes offentliga konstverk är kolossala. På Bror Hjorths Hus visas ett tiotal målningar, flera stora och några mindre. Alla har tillkommit under pandemin och har inte visats i någon tidigare utställning.

– Att måla stort är ett sätt att våga ta plats, och det var viktigt för mig förr. Nu tycker jag om stora målningar för att man inte bara tittar på dem, man är i dem. De omsluter dig och du får en kroppslig upplevelse. För att se helheten tvingas du röra på dig och det blir nästan som en dans. 

Med målarduken på golvet har konstnären rört sig runt och lagt på akrylfärgen, ömsom tjockt och tunt, med hjälp av gummiskrapor, spatlar, svamp och penslar. För Astrid Sylwan är måleriet ett ständigt utforskande av färg och form, yta och djup, transparens och opacitet. Även om det finns en fysisk påtaglighet i både tillkomstprocess och slutresultat, bottnar verken samtidigt i inre upplevelser.

Konstverkens titlar kommer till när målningarna är färdiga. De är noggrant valda, men förklarar eller beskriver inte bilden. Istället ger de målningarna ytterligare en dimension bortom det rent visuella. 

Astrid Sylwan (född 1970) finns representerad i flera museisamlingar och på många platser i det offentliga rummet. Det är första gången hon ställer ut i Bror Hjorths Hus.

PRESSVISNING:
Du är i första hand välkommen att få en förhandstitt på utställningen och träffa Astrid Sylwan torsdag 3 febrauari kl 9.00-14.00. 
Avtala tid med: Tomas Järliden, museichef, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se

 
PRESSBILDER:
Nu hittar du museets pressmaterial på press.brorhjorthshus.se
Frågor eller önskemål? Kontakta 
mattias@brorhjorthshus.se
 
DIGITAL INVIGNING: 
Utställningen öppnar lör 5 feb. Samma dag publiceras ett inspelat samtal mellan Astrid Sylwan och Tomas Järliden på museet hemsida, Faceook och YouTube.
 
ÖPPETTIDER:
Torsdag-söndag kl 12-16
F.n. krävs förköpt biljett för att besöka museet. Biljetter köps på Tickster.comOm Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden