2019-08-26 05:50Pressmeddelande

Björn Brusewitz låter gestalterna sväva på Bror Hjorths Hus

Bild på logotype för Björn Brusewitz utställning. Björn Brusewitz Vara 31 aug-13 okt Bror Hjorths Hus

BJÖRN BRUSEWITZ

VARA

31 aug - 13 okt

Bror Hjorths Hus, Uppsala

”Att vara konstnär är för mig att få hänge mig åt sådant som man inte pratar om, eller kan prata om. Det är till stor del också lustfyllt hantverk. Det är att ägna sig åt eftertanke – hur det är att vara.”
Björn Brusewitz

Bild på grafiskt verk av Björn Brusewitz. Svävande kropper.

Björn Brusewitz, Svävande, 2014. Ställs ut i utställningen "Vara" 31 aug - 13 okt 2019 Bror Hjorths Hus

 

Sedan 1970-talet har människan varit ett återkommande motiv i Björn Brusewitz (född 1948) grafik. I utställningen ”Vara” påminner de mänskliga gestalterna om andar eller väsen. Kropparna är tillsynes tyngdlösa, som om de flyter i vatten eller plötsligt dyker upp ur minnets brunn. De befinner sig i ett tillstånd där de bara är. ”Kroppen är den delen av själen som syns”, skrev författaren Gösta Ågren. Tanken om en kroppslig och själslig enhet har följt Brusewitz i många år.

Björn Brusewitz svartvita torrnålsgravyrer har på senare tid fått sällskap av skulpturer. I träskulpturerna låter han de svävande figurerna få tredimensionell form.

PRESSVISNING Torsdag 29 augusti kl 13-15
Ring museichef Tomas Järliden 018-567034 för information och/eller anmälan

INVIGNING Lördag 31 augusti kl 14.00
Museichef Tomas Järliden samtalar med kostnären Björn Brusewitz

Läs mer om kommande utställningar och program på museets hemsidaOm Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden