2018-11-23 13:37Pressmeddelande

Bror Hjorth firas med musik och unika inlån

null

BROR HJORTH

och musiken

1 dec - 27 jan 2019
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Pressvisning: Torsdag 29 november kl 13-15.

Nästa år är det 125 år sedan Bror Hjorth föddes. 2018 är det 50 år sedan Bror Hjorth dog, 75 år sedan huset på Norbyvägen, Bror Hjorths Hus, stod färdigt och familjen Hjorth flyttade in och 40 år sedan museet öppnade för allmänheten. Detta uppmärksammar Bror Hjorths Hus med en utställning fylld av musik.

Musiken, och då framför allt folkmusiken, tog en stor plats i Bror Hjorths liv och konstnärskap. Spelmän och till musiken hörande berättelser, myter, sagor och historier är återkommande motiv. Bror Hjorths engagemang för folkmusiken och dess status var stort och bekantskapskretsen fylldes med tiden av allt fler spelmän. I teckningar, måleri och skulptur har Bror Hjorth avbildat dem, spelandes eller med en fiol i handen. Intresset för folkmusik gick i arv till sonen Ole som, med mästerspelmannen Hjort Anders som lärare, snart växte till en av landets främsta spelmän.

Många av utställningens verk har lånats in för detta tillfälle, några har aldrig visats i museet tidigare. Andra verk har fått flytta från sina vanliga platser i Bror Hjorths hem och ateljé till museets konsthall.

Utställningen öppnar lördag 1 december. Riksspelman Sonia Sahlström inviger utställningen med spel och prat kl. 14. Under utställningen kommer ett antal konserter och program att hållas. Läs mer på Bror Hjorths Hus programsida.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden