2015-02-11 14:57Pressmeddelande

Bror Hjorths Hus nominerat till pedagogiskt pris för projektet Ankomsten

null

Bror Hjorths Hus nominerat till Årets pedagogiska projekt 2014.

Bror Hjorths Hus projekt Ankomsten har nominerats som en av tre finalister till Årets pedagogiska projekt 2014 av föreningen FUISM. Vinnaren utses av FUISMs medlemmar. Omröstningen sker under perioden 9 februari-23 mars 2015. 

Juryns motivering lyder: “Projektet Ankomsten – Bror Hjorths Hus, Uppsala
En lyckad kombination av bild, ord och möten, där metoden är tydlig och enkel och respekten för allas lika värde känns självklar. Genom att berätta om ankomsten till ett främmande land, med inspiration från fantastiska bilder ur Shaun Tans prisbelönta bok, kopplat till skapandet av egna bilder ges mervärden i lärandet som för långt bortom ett ökat ordförråd i svenska.”

Bror Hjorths Hus projekt Ankomsten vände sig till ungdomar i åldern 16-20 år som nyligen anlänt till Sverige och Uppsala. Projektet utgick ifrån museets utställning av bilderbokskonstnären Shaun Tan och var en del av Fredsåret i Uppsala. Projektet redovisades i en utställning på Uppsala Stadsbibliotek. Utställningen gav allmänheten i Uppsala en möjlighet att ta del av dessa ungdomars bilder och deras berättelser om hur det är att komma till Sverige. Projektet resulterade bland annat i att Bror Hjorths Hus tilldelades Uppsala kommuns barnrättspris 2014.

FUISM är en ideell förening som bildades 1971 och som sedan dess har arbetat med att stärka musei- och kulturpedagogiskt arbete på olika sätt.

En presentation av Projekt Ankomsten finns här:
www.brorhjorthshus.se/projekt_ankomsten.pdf


Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden