2021-05-28 13:02Pressmeddelande

Bror Hjorths Hus öppnar igen

Bild på Bror Hjorths Hus exteriör med Bror Hjorths ateljéBror Hjorths Hus med ateljén ut mot Norbyvägen. Foto: Mattias Enström / Bror Hjorths Hus

10 juni öppnar museet för besök

Efter att ha varit tillfälligt stängt i nästan ett halvår öppnar Bror Hjorths Hus åter sina dörrar. Från den 10 juni blir det möjligt att besöka konstnärshemmet i Uppsala igen. Under hela sommaren är museet öppet tisdag-söndag kl 12-16. För den som vill se Bror Hjorths konst eller utställningen med Jan Stenmarks originalbilder krävs en förköpt entrébiljett.

- Det är viktigt att det ska kännas tryggt för både besökare och personal att komma till museet. Därför kommer vi till en början inte ta emot mer än sex besökare i timmen,  berättar museets chef Tomas Järliden.  

Från mitten av nästa vecka (prel. 3 juni) kommer det att kunna köpas biljetter. Biljetterna säljs via Tickster och kostar 20 kronor. De är tidsbegränsade till en timme. Det går inte att besöka museet utan en biljett. 

- Som läget är, med fortsatta restriktioner i samhället, så vill vi undvika drop-in-besök. Men står man utanför och blir sugen på ett besök så är det klart att det går att ringa in och fråga om det finns plats, säger Tomas Järliden. 

Biljettpriset är satt för att täcka den administrativa kostnaden. 

- Vi tror och hoppas att en prissatt biljett minskar antalet outnyttjade bokningar. Förhoppningsvis ska vi ju någon gång kunna ta emot besökare som vanligt igen och då återgår vi också till fri entré.

Några fysiska visningar blir det inte under sommaren, däremot finns redan en del digitalt material att ta del av och mer läggs ut kontinuerligt i museets sociala kanaler.

Just nu visar museet en utställning med originalbilder av Jan Stenmark (f. 1949). Stenmark har gjort sig känd för sina roande och surrealistiska kollage kompletterade med korta texter. Han har gjort drygt tjugo böcker. Den senaste "En del har det bra" kom i maj i år. Nästan samtliga av Stenmarks böcker är representerade i utställningen. Bilderna är tematiskt ordnade som en resa genom livet. Vi börjar i barndomen, introduceras på arbetsmarknaden, konsumerar, bygger bo, åldras och dör – och kanske får vi åka på semester där emellan. Det är som det brukar vara.

Jan Stenmark har under årens lopp visats i utställningar runt om i landet, men utställningen på Bror Hjorths Hus är en av de mer omfångsrika, och flera av verken visas här för första gången.
 
– Ambitionen är att utställningen ska vara representativ för och kunna fungera som en bra introduktion till Stenmarks konstnärskap, men utan att det bara är hans mest kända bilder som visas, säger utställningens kommissarie Tobias Bolin. Så även om man redan är lite bekant med Stenmarks bilder så hoppas jag att det ska finnas åtminstone en och annan som man inte sett förut. Och är man helt ny så blir det en treat!
 


För mer info: Kontakta Tomas Järliden, museichef i Bror Hjorths Hus, på telefon 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se
 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden