2015-04-16 11:45Pressmeddelande

Bror Hjorths Hus vinner prestigefyllt museipris

null

Under de pågående Museidagarna i Sigtuna har FUISM - Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer utsett Bror Hjorths Hus pedagogiska projekt Ankomsten till vinnare av utmärkelsen Årets pedagogiska projekt 2014.

FUISMs styrelses motivering lyder:

En lyckad kombination av bild, ord och möten, där metoden är tydlig och enkel och respekten för allas lika värde känns självklar. Genom att berätta om ankomsten till ett främmande land, med inspiration från fantastiska bilder ur Shaun Tans prisbelönta bok, kopplat till skapandet av egna bilder ges mervärden i lärandet som för långt bortom ett ökat ordförråd i svenska.

- Det är extra roligt att få den här utmärkelsen eftersom det här var ett projekt som verkligen visar på hur vi på Bror Hjorths Hus jobbar med utåtriktad verksamhet, säger Maria Malmberg Wallin som är museilektor på Bror Hjorths Hus och ansvarig för projektet.

- Konstpedagogiken har verkligen en stor plats att fylla i samhället i stort och förhoppningsvis bidrar det här priset till att vi kan fortsätta att utveckla våra tankar om bilder och lärande här på Bror Hjorths Hus.

Ankomsten vände sig till ungdomar i åldern 16-20 år som nyligen anlänt till Sverige. Projektet utgick ifrån museets utställning av bilderbokskonstnären Shaun Tan och var en del av Fredsåret i Uppsala. Projektet redovisades i en utställning på Uppsala Stadsbibliotek och resulterade bland annat i att Bror Hjorths Hus tilldelades Uppsala kommuns barnrättspris 2014.

Projektet fick sitt namn av Shaun Tans bok Ankomsten. Sammanlagt deltog 8 språkintroduktionsklasser (SPRINT). Eleverna fick först besök i skolan av en konstpedagog från Bror Hjorths Hus. De fick se på bilder ur Ankomsten och samtala om vad bilderna berättade och teckna egna bilder. Senare besökte eleverna Bror Hjorths Hus och träffade samma konstpedagog och såg på utställningen med Shaun Tans originalillustrationer.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden