2014-01-14 14:47Pressmeddelande

Claes Moser talar om kvinnliga modernister på Bror Hjorths Hus

Claes Moser

Fria radikaler - kvinnliga modernister i konsten

Föredrag torsdag 16 januari kl 19.00

Bror Hjorths Hus, Uppsala


Claes Moser är en av landets mest kända konstexperter. Under många år har Moser samlat konst av konstnärer som hamnat i skymunden. Just nu visas en del av hans samling av tidiga kvinnliga modernister i utställningen Mod och Modernitet på Millesgården i Stockholm. Utställningen presenteras kvinnliga avantgardister som sökte nya vägar för konstnärliga uttryck och som många gånger tog större risker än sina manliga kollegor då de ifrågasatte de traditionella konstbegreppen.

Claes Moser driver också galleri i Stockholm med det nordiska sekelskiftets konst som specialitet. Han har även startat ett museum över konstnären J.A.G. Acke på Ljusterö.  
Sedan 1996 är han en av experterna i SVTs Antikrundan.

Föredraget hålls i anslutning utställningen Karin Parrow - KoloristenBror Hjorths Hus. Karin Parrow (1900-1984) utbildade sig på Valand på 1920-talet och tillhörde de s.k. Göteborgskoloristerna.  När historien om den västsvenska kolorismen skulle skrivas lämnades dock Karin Parrow utanför. Utanför Göteborg är hon idag nästa helt bortglömd.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden