2019-10-08 06:20Pressmeddelande

EKFRAS - Konst och poesi möts i ny utställning på Bror Hjorths Hus

EKFRAS - Juri Markkula och Erik Vernersson
19 oktober- 24 november 2019
Bror Hjorths Hus, UppsalaEKFRAS - Juri Markkula och Erik Vernersson 19 oktober- 24 november 2019 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Vad gör poesins språk med upplevelsen av en konstutställning?
I EKFRAS möts Juri Markkulas bildkonst och Erik Vernerssons poesi. Gemensamt för dem är ett utforskande av relationen mellan natur och människa, organiskt och artificiellt.
Du står inför ett konstverk och någon ber dig beskriva det du ser med ord. Din tolkning blir en översättning från ett språk, konstnärens bildspråk, till ett annat. Kanske läser du en tillhörande utställningstext eller följer en guidad visning och möter då museets språk – ibland litterärt, ofta informativt, måhända auktoritärt. Utställningssituationen kan liknas vid ett samtal mellan besökaren, de utställda verken och museet. I utställningen EKFRAS bjuds ytterligare en konstform in i samtalet – poesin. Utställningens titel anspelar på en litterär framställningsform i vilken ett konstverk, gärna ett bildkonstverk, översätts till dikt. Vad gör detta med upplevelsen av konsten?
 
Juri Markkulas (född 1970) reliefsvit IKB Ground (2013–) skapas genom en serie översättningar från organiskt material till konst i polyuretanplast. Med 3D-kamera avbildas ett stycke mark. Den digitala informationen datorbehandlas, för att sedan, med hjälp av en 3D-skrivare, åter översättas till fysisk form. Till utställningen har Markkula gjort en serie helt nya reliefer.
 
I Erik Vernerssons (född 1992) poesi möts skogsrået och CD-skivor; tvättmedel och grävlingskrafs. Debuten Kroppsspråk, döda (2018) är ömsom uppväxtskildring, ömsom ekokritik. I blickfånget står vardagslivets materiella lämningar och hur de påverkar vår jord. Till utställningen har Erik Vernersson skrivit ny poesi, ekfraser, utifrån Markkulas reliefer.
 

 
FAKTA:
Utställning:
Ekfras - 19 okt - 24 nov 2019
Juri Markkula, konstnär
Erik Vernersson, författare
 
Uställningskommissarie:
Moa Höglund, frilansande curator
073-201 66 25
 
PRESSVISNING:
Torsdag 17 oktober kl 13-15

Juri Markkula finns på plats tors-lör,
Erik Vernersson fre-sön.
Anmäl intresse till Tomas Järliden, museichef, på 018-56 70 34 eller tomas@brorhjorthshus.se
 
PRESSBILDER:
Museets pressrum på Notified. https://newsroom.notified.com/bror-hjorths-hus eller kontakta mattias@brorhjorthshus.se

INVIGNING:
Lördag 19 oktober kl. 14.00
Utställningskommissarie Moa Höglund samtalar med Juri Markkula och Erik Vernersson.
Öppet kl 12-16.
 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden