2007-01-30 13:14Pressmeddelande

Elsa Beskow på Bror Hjorths Hus

UTSTÄLLNING PÅ BROR HJORTHS HUS

3 feb – 11 mars

Elsa Beskow

Familjebilder

Elsa Beskow (1874-1953) är en välkänd och älskad barnboksförfattare och illustratör för flera generationer läsare. Särskilt omtyckta har hennes böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin och Petter och Lotta blivit, senast omskrivna för teater- och operascener i Stockholm. Men hur många vet att Elsa Beskow hämtat tanternas karaktärsdrag från sina mostrar och att Elsas morbror Eugen gav henne inspiration till Farbror Blå?Utställningen på Bror Hjorths Hus visar originalillustrationerna till Tomtebobarnen (1910), Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (1918), Tant Bruns födelsedag (1925), Petter och Lotta på äventyr (1929) samt fotografier ur det Beskowska familjealbumet.Då Elsas far dött 1889 flyttade änkan med alla barnen i åldrarna tre till femton år till sina ogifta syskon. Familjen blev en storfamilj med flera generationer. Humoristiskt och vänligt skildrade Elsa Beskow de stora omvälvningarna i Tanternas statiska värld när Petter och Lotta och katten Esmeralda tas upp i familjekretsen. Förebilderna för Petter och Lotta ska ha varit Elsa själv och hennes två år äldre bror Hans.Men familjer kan se mycket olika ut. En helt annan familjebildning skildras i Tomtebobarnen med kärnfamiljen som lever som tomtar i skogen. De lever ekologiskt med naturahushållning och upplever de olika årstiderna. Boken har givit upphov till begreppet ”Tomtebolycka”. Också den boken har självbiografiska inslag. Elsa Beskow skrev den efter ett sabbatsår 1909 som familjen tagit på grund att maken Natanael Beskow var svårt överansträngd och blivit ordinerad vila. Illustrationen där tomtefar modigt kämpar mot den farliga ormen känns som Elsas förhoppning om att Natanael skulle återfå hälsan. I Tomtebobarnens slutbild har familjen utökats med ännu ett barn, något som även hände i familjen Beskow vid samma tid.För utställningen har en scenografi skapats av Anna Skagerfors.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING 1-2 FEBRUARIPressvisning: Utställningen hängs torsdag och fredag 1-2 februari. Boka tid för personlig pressvisning med Küllike Montgomery på telefon 018-567034 eller 018-567030.Pressmaterial: Pressmaterial finns under utställningen i museets reception, men kan också beställas från museets marknadsförare Mattias Enström 018-567032 eller mattias@brorhjorthshus.com

Pressbild: Elsa Beskow, Tomtebobarnen, 1910 Tillhör Nationalmuseum

finns på www.brorhjorthshus.se/img/press beskow.jpg (3 MB)Vernissage: Lördag 3 februari kl 12-16. kl 14: Küllike Montgomery, museichef i Bror Hjorths Hus, inviger utställningen.Föredrag: Söndag 4 februari kl 16: ”Min sagolika Farmor” Dag Beskow, leg. läkare, berättar personliga minnen av Elsa Beskow och om hennes liv och bakgrund.

Förköp från 3/2. 40 kr (studerande 20 kr).Visningar: Visningar mer för vuxan lördagar kl 14

Familjevisning söndagar kl 13

Bror Hjorths Hus

Norbyvägen 26, 752 39 Uppsala, 018-567030

www.brorhjorthshus.se


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden