2023-10-16 06:20Pressmeddelande

En återkomst i abstraktionens tecken

Detalj av målning med textremsa ovanpå. Texten "Hertha Hanson - Återkomst 21 okt - 26 nov 2023"Hertha Hanson Återkomst 21 okt - 26 nov 2023 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Hertha Hanson i ny utställning på Bror Hjorths Hus 

Den tidigare teckningsstipendiaten Hertha Hanson återkommer till Bror Hjorths Hus. Under de femton år som gått sedan hennes senaste utställning i museet har figurativa teckningar bytts mot stora abstrakta målningar. Hertha Hansons utställning Återkomst visas 21 okt-26 nov 2023.  

Pressvisning 19 oktober kl 10-14 (se mer nedan)
 
Hertha Hanson tilldelades Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium för unga tecknare 2008. Då gick hon sista året på Konsthögskola i Malmö och teckningarna som visades i utställningen i Bror Hjorths Hus var figurativa blyertsteckningar på akrylgrundad MDF-skiva.
 
Nu, 15 år senare, har Hertha Hanson bjudits in under rubriken Återkomst för att visa var hennes konstnärskap befinner sig idag. Och det skiljer sig uttrycksmässigt ganska mycket från senast. Sedan drygt tio år arbetar Hertha Hanson med abstrakt måleri på stora dukar i en lång serie där varje målning bygger på erfarenheter från den föregående. Kvar finns ett intresset för existensen, det mänskliga och tidens gång. 
 
”Mitt måleri kretsar kring varande och förändring. Jag upplever världen full av lager, spår och materia. I måleriet får jag möta allt det”, berättar Hertha Hanson
 
Hertha Hanson (född 1980 i Lund) bor och arbetar i Karlstad. Hon har en masterexamen från Konsthögskolan i Malmö och har även gått på Gerlesbogsskolan och Nyckelviksskolan.
 
PRESSVISNING:
Du är välkommen att få en förhandsvisning av utställningen tillsammans med konstnären tors 19 okt kl 10-14. 
Avtala tid med: Tomas Järliden,  utställningskommissarie, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se
 
PRESSBILDER:
Pressmaterial hittar du på press.brorhjorthshus.se
Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se
 
INVIGNING: 
Lördag 21 oktober kl 14.00 
Utställningen invigs av Ylva Hillström, vice ordf i Bror Hjorthföreningen, och med ett kortare samtal mellan museichef Tomas Järliden och konstnären.  
 
KONSTNÄRSSAMTAL:
Onsdag 15 nov kl 19.00 samtalar Hertha Hanson med Håkan Nilsson,professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola och kritiker i SvD.
 
VISNINGAR: 
Söndagar kl 13.00
Kortare introduktion tors-fre kl 14.00
 
ÖPPET:
torsdag–söndag kl 12–16Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden