2015-08-25 09:43Pressmeddelande

"En etikett tar flera månader att måla av"

null

Kristoffer Nilsons konst är på samma gång slumpmässig och ytterst medveten, lika konkret som abstrakt. Med en imponerande precision i utförandet lyfter Nilson fram det vi vanligen inte ägnar mer än ett ögonkast.

År 2000 fick Kristoffer Nilson (f 1969) Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium. Han visade då strama kompositioner där motiven var blanketter och etiketter tömda på alla betydelsebärande detaljer. Hans teckningar (eller målningar i blyerts, om man så vill) av Skatteverkets deklarationsblanketter rönte stor uppmärksamhet. Sedan dess har han fortsatt att undersöka formulärens estetik.
Utställningen visar ett urval av hans arbete från de senaste femton åren samt ett verk som skapas direkt på en av museets väggar. I ett fragment av ett bortkastat vardagsföremål hittar han något som påminner om en stadsplan. Kristoffer Nilson lyfter fram de gömda och glömda strukturer som omger oss. Genom att ta bort all text från olika trycksaker återstår bara abstrakta rutmönster och geometriska kompositioner. Nilson avbildar dessa i blyerts på målade, våtslipade och perfekt tillskurna MDF-skivor. Resultatet av månaders monotont, och samtidigt meditativt, arbete med varje konstverk är en näst intill exakt avbildning .
Några kreativa beslut behöver Kristoffer Nilson aldrig fatta i processen och genom att arbeta i serier har han motiv för många år framöver. Det personliga avtrycket och temperamentet är frånvarande i bilderna. Nilson står på så sätt nära minimalismens uttryck och förhållningssätt; konstverket är ett objekt i sin egen rätt i gränslandet mellan olika genrer. ”Det du ser är det du ser, ingenting annat”, som konstnären Frank Stella en gång uttryckte det.
Kristoffer Nilsons utställning ingår i serien Återkomst, som presenteras med oregelbundna mellanrum. Den visar tidigare mottagare av Bror Hjorthföreningens stipendium för unga tecknare. I serien har Karin Wikström, Ingela Svensson, Filippa von Krusenstjerna, Pelle Perlefeldt och Klara Kristalova tidigare visats.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden