2019-11-29 07:30Pressmeddelande

Erika & Cecilia spelar i våldsamt tempo

Erika & Cecilia
Konsert och skivsläpp
Allegro Violento
Fredag 6 december kl 19
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Foto: Märta Thisner (bilden beskuren)Erika & Cecilia Konsert och skivsläpp Allegro Violento Fredag 6 december kl 19 Bror Hjorths Hus, Uppsala Foto: Märta Thisner (bilden beskuren)

Konsert och skivsläpp!
Release för Erika & Cecilias skiva Allegro Violento.

Det har gått fyra år sedan musikerna Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm släppte nytt material, men nu är det dags igen. Med nya albumet Allegro violento (släpps 5 december) utlovas kraftfull, känslosam folkmusik med mycket intensitet, där kärleken hela tiden finns som en röd tråd genom låtarna. Den andra av två releasekonserter ges i Bror Hjorths Hus i Uppsala fredag 6 december kl 19.

Erika & Cecilia spelar folkmusik i duoformat. Deras samspel rör sig mellan det minimalistiskt sköra och det starkt explosiva och suggestiva där energin löper fram som en glödtråd. Musiken bygger på två akustiska instrument (fiol och nyckelharpa) och Erikas och Cecilias röster som kompletterar och berikar varandra, i traditionella låtar såväl som i eget nykomponerat material.

Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm har turnerat såväl i Sverige som utomlands och har bl.a. medverkat på flera av Europas största folk- och världsmusikfestivaler. De är också medlemmar i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Andersson. Erika Lindgren Liljenstolpe är också aktuell med projektet Betula tillsammans med bl a Anders Falk. Cecilia Österholm gav tidigare i år ut skivan Horror Vacui tillsammans med Maria Arnqvist i duon Siri Karlsson.  

Senaste albumet Polska till Vendelsjön (2015) fick strålande recensioner och releasespelningen i Bror Hjorths Hus fick repriseras eftersom alla som ville höra inte fick plats.

Läs mer på: www.erikaochcecilia.se/

Biljettpris: 100-130 kr. Biljetter köps via Tickster eller i museets reception under öppettid.
Bror Hjorthföreningens medlemmar betalar 70 kr.
Ring museet 018-567030 (vard 9-16 och helg 12-16) för info om hur du som medlem köper din biljett.

Konserten arrangeras med stöd från Bror Hjorthföreningen


Sagt om Erikas & Cecilias senast album Polska till Vendelsjön (2015):

Att folkmusiktraditionen lever och utvecklas – den uppländska inte minst – är det nya albumet med Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm ett förkrossande bevis för. Mycket bättre än så här kan det knappast bli. (5 kajor, Upsala Nya Tidning 23/9-15)

Magique, tout simplement! (franska TRAD MAG  no 166, mar-avr 2016)

Med sitt tredje album tar de sitt samspel till nya höjder (LIRA 19/11-15)

Allt verkar rymmas här, känslorna i de stycken artisterna framför är mångbottnade. Utan att vara insatt i folkmusikens kulturhistoria fascineras jag likt ett barn inför hur just glädjen och vemodet samspelar. Det finns inget ålderdomligt över dessa känslor som de tolkas i detta album, tvärtom är nerv och närvaro det utpräglade draget. (Tidningen Kulturen 3/10-15).Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström