2013-06-05 11:23Pressmeddelande

Erland Cullberg - Måleri & teckning på Bror Hjorths Hus

null

Erland Cullberg
Måleri & teckning
12 juni–1 september 2013

Erland Cullberg (1931–2012) målningar är nästan omöjliga att värja sig mot. De pulserar av liv och en intensiv närvaro. Ur väldiga färgmassor växer gestalter, situationer, rörelser och landskap fram, frammanade med stor känslighet och förbluff-ande träffsäkerhet. Cullbergs teckningar och målningar har förankringar i en expressionistisk tradition, men följer sina helt egna regler.   

Erland Cullberg brukar beskrivas som en expressionist, kolorist och naivist. Sedan unga år led Cullberg av schizofreni, och han har kallat sin sjukdom för ”en spritt språngande psykisk förkylning”. Hans konst behöver dock inte ses som någon sjukdomskonst, Erland Cullberg var en skolad konstnär med studier på konst-högskolan i Stockholm med Bror Hjorth och Hugo Zuhr som lärare och på Valand i Göteborg. 


Sitt stora genombrott fick Cullberg med en separatutställning på Moderna Museet i mitten av 1980-talet. Efter det har han ställts ut på konstmuseerna i Göteborg, Malmö, Århus och Åbo. Den sista stora utställningen på Konstakademien i Stockholm 2004 blev utom­ordentligt väl mottagen och Erland Cullberg ansågs allmänt vara en av 1900-talets stora svenska konstnärer.

Bror Hjorths Hus i Uppsala ställer ut Erland Cullberg måleri och teckning 12 juni–1 september 2013.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden