2018-01-12 14:39Pressmeddelande

Fler besök på Bror Hjorths Hus - rekord under hösten

null

Antalet besök på Bror Hjorths Hus ökade för andra året i rad. Framför allt är det besök under öppettid och på konstkurser som ökat. Totalt gjordes 22.840 besök i museet 2017. Tillsammans med den konstpedagogiska verksamhet som bedrivits på skolor var antalet 24.017 besök. Rekordåret är fortfarande 2012, med 26.431 besökare i museet och 28.127 totalt.

I september, oktober och november sattes dessutom nya publikrekord för dessa månader. Särskilt utställningen med Hans Gedda var populär under hösten.

En anledning till det ökade publikantalet tror museet är den fria entrén.

- Den fria entrén har säkert gjort sitt till att vi ökat våra besökssiffror under de senaste två åren, säger Bror Hjorths Hus chef Tomas Järliden. Vi märker att det kommer allt fler förstagångsbesökare och en hel del som talar andra språk än svenska, fortsätter han.

- Våra konstskolor, som vänder sig till barn och unga på deras fritid, är oerhört populära och därför utökade vi antalet kurser förra året. Efterfrågan är så stor att alla kurser i princip blir fullbokade direkt, säger museets konstpedagog Maria Malmberg Wallin. 

- Under en del av skolloven har vi nu fått möjlighet att erbjuda kostnadsfria kurser och öppna verkstäder. Det känns jättekul!

Museichef Tomas Järliden hoppas förstås att den ökande publiktillströmningen är en trend och att museet 2018 ska kunna öka antalet besökare ytterligare:

- Den konstpedagogiska verksamheten för förskolor och skolor i museet är redan på max, men antalet besökare under öppettid, och på en del av våra föredrag och konserter, kan fortfarande bli fler, menar han.På sikt skulle vi vilja utöka våra öppettider för allmänheten och bygga ett större utrymme för kafé och butik. 

Besöksstatistisk Bror Hjorths Hus 2017 
2016 resp 2015 års siffror inom parentes

Besök under öppettid - 13.022 (11.895 - 10.847)
Totalt antal besök i museet - 22.840 (21.049 - 18.741)
Totalt inkl verksamhet utanför museet - 24.017 (21.674 - 19.418)

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden