2013-09-09 16:00Pressmeddelande

Folkmusik med Elin Jonsson på kulturnatten

null

Riksspelman Elin Jonsson, fiol, tilldelades Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium 2013 för sitt dansanta, lyhörda, mogna och traditionsmedvetna fiolspel. På kulturnatten ger hon en solokonsert med låtar från sin hemtrakt Jämtland.  

Elin Jonsson är född i Strömsund, Jämtland och gick tidigare i år ut Musikhögskolan Ingesund med folkmusik som huvudinriktning. Förra året erövrade hon Zornmärket i silver för sitt spel av låtar från nordvästra Jämtland, varför hon numera får kalla sig riksspelman. Grunden i hennes repertoar är Lapp Nilspolskor efter olika spelmän.

Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium delas ut vartannat år och består av en prissumma på 25 000 kronor. Juryn 2013 bestod av Ole Hjorth, Sonia Sahlström och Göran Kåver.  

Per Gustaf Jernberg, nyckelharpa, och Stefan Wallin, fiol, inleder konsertkvällen på Bror Hjorths Hus med att spela brukslåtar från tre landskap. Den musikaliska resan går från södra Hälsingland, via Lingbo ner genom Gästrikland och in i de Upplänska bruken och ut till Roslagskusten.

Kulturnatten lördag 14 september kl 18.30-21.00
Kl 18.30 Per Gustaf Jernberg och Stefan Wallin spelar brukslåtar och kustnära låtar från Hälsingland, Gästrikland och Uppland.
Kl 20.00 Elin Jonsson, Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendiat 2013, ger en solokonsert på fiol.
Pris: 100 kr/person inkl fika i pausen.
Boka biljett på 018-567030.

Hela kulturnattsprogrammet i Bror Hjorths Hus finns på: www.brorhjorthshus.se

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden