2019-09-09 11:05Pressmeddelande

Folkmusikstipendiat det svänger om

Bild på Sandra ArvmanSandra Arvman Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendiat 2019 Fredag 13 september kl 19 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Sandra Arvman, fiol, är Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendiat 2019. Hon tilldelades stipendiet ”för sitt personliga, naturligt svängiga och organiska låtspelande, tryggt förankrat i den jämtländska traditionen”.
Hör henne i en solokonsert i Bror Hjorths ateljé fredag 13 september kl 19.

För intervju: Sandra Arvman kan nås på telefon 073-8052821.

Sandra Arvman är uppvuxen i Ånge och har spelat fiol sedan hon var 10 år. Folkmusiken mötte hon för första gången på ett folkmusikläger i Fränsta och det var då spelglädjen gnistrade till. Efter gymnasiet studerade hon svensk folkmusik på Bollnäs folkhögskola i två år och Skurups folkhögskola ett år. Sedan har det blivit tre år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Trots att Sandra Arvman har bott på olika ställen i Sverige så har den Medelpadska och Jämtländska låttraditionen alltid funnits med och fortsätter att vara hennes favorit. Hennes konsert kommer innehålla några av dessa favoriter, inspirerande låtar hemifrån, tillsammans med några avstickare i låtar som hon har lärt sig under sin tid på Musikhögskolan.

Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium delas ut för att erinra om Bror Hjorths stora intresse och insatser för svensk folkmusik. Stipendiet har delats ut sedan 2006 och delas sedan 2011 ut vartannat år.

Med stipendiet vill Bror Hjorthföreningen uppmuntra unga spelmän/folkmusiker och visa den svenska folkmusikens betydelse som musikaliskt uttryck för solospel på instrument och för sång.

Bland tidigare stipendiater finns Josefina Paulson, Lena Jonson och Magnus Holmström.
Läs mer om stipendiet 

Biljettpris: 60 kr. Biljetter köps via Tickster eller i museets reception under öppettid.
 

Höstens konserter i Bror Hjorths Hus

Sandra Arvman - fredag 13 september kl 19
Trio Törn - onsdag 2 oktober kl 19
Folk'Avant - fredag 18 oktober kl 19
Tulipalo - fredag 8 november kl 19

För mer info: se museets hemsida
eller kontakta programansvarig Mattias Enström 018-567032.


Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström