FRAMTIDENS KONSTPEDAGOGIK
Konstnär och frilansande konstpedagog
Bror Hjorthföreningens konstpedagogstipendiat 2021
Måndag 24 januari kl 14.00
Föredrag i Bror Hjorths Hus. Möjlighet att delta via Zoom.
Mycket i Paula Urbanos arbete handlar om identitet och tillhörighet. I det konstpedagogiska projektet Bilden av mig själv fick barn och ungdomar iscensätta fotografiska bilder av hur de ville uppfattas. I projektet Bilder av världen jobbade hon med förskolebarn i Farsta stadsdelsförvaltning. Barnen fick bli kartritare och deras bilder sammanställdes i en bok.
Under sin stipendieresa till Zorngården, Carl Larsson-gården och till Ellen Keys hem Strand har hon studerat idealen och budskapen i den nationalromantiska konsten utifrån ett mångfaldsperspektiv. Som andra generationens invandrare kan hon se svårigheten för barn att känna tillhörighet med det svenska kulturarvet, och då specifikt konsten, från tiden runt sekelskiftet 1900.
Paula Urbano har bland annat arbetat på Konsthall C, Moderna Museet och nu senast med ett projekt som heter Konstexpressen, som är ett samarbete mellan Nationalmuseum och den ideella föreningen Artikel 31.
Bror Hjorthföreningens konstpedagogstipendium är ett resestipendium på 15.000 kr som efter ansökan ges till en aktiv och initiativrik konstpedagog vid någon av Sveriges museer eller konsthallar. Stipendiet har delats ut årligen sedan 2009. I stipendiet ingår att berätta om sitt arbete vid ett seminarium eller motsvarande i Bror Hjorths Hus, kallat Framtidens konstpedagogik.
Foto: Tommy Gärdh
Framtidens konstpedagogik – Paula Urbano
Måndag 24 januari kl 14.00-15:15
Gratis för alla
Vill du lyssna i museet? Boka biljett på Tickster.com
Vill du delta digitalt? Mejla bokning@brorhjorthshus.se så skickar vi en möteslänk till Zoom.
Frågor? Kontakta Maria Malmberg Wallin, konstpedagog i Bror Hjorths Hus, på maria@brorhjorthshus.se eller 018-567031.
Föredraget arrangeras i samarbete med Bror Hjorthföreningen.
Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.