2016-08-26 10:47Pressmeddelande

Han tecknar på tepåsar och pommesfrites

null

"I min praktik lockas jag till vardagliga material som överstrykningspennor, blyerts, kol, post-it, knappar, tråd, bordsduk, tyg, grillpinnar, tandpetare, aluminiumfolie, jordnötter, pommesfrites, lim, 

kritor, kokosfett, solrosfrön, garn, tepåsar, pärlor, kartong. Enkla ting och material tas ur sitt sammanhang och bearbetas för att pröva nya betydelser och syn på tillvaron", skriver Mattias Eliasson i sin text om utställningen.
“Att teckna kan för mig vara att uppleva rörelse och tid, det kan ofta kännas som en direkt översättning av nuet.”

Mattias Eliasson är född 1983. Han har studerat på arkitektskolan i Lund och konst i Stockholm och Amsterdam. Han avslutade sin masterutbildning på Kungl. Konsthögskolan i våras.

Bror Hjorthstipendiet för unga tecknare delas ut av Bror Hjorthföreningen till en konstnär på någon av landets fem konsthögskolor. Med sitt stipendium vill föreningen uppmärksamma teckningen som en egen konstart, samt påminna om Bror Hjorths gärning som enastående tecknare och som professor i ämnet på Konstakademien 1949-59. Stipendiet har delats ut sedan 1992. Sedan 2012 delas det ut vartannat år, tidigare var det varje år. Stipendiesumman är 25.000 kronor.

Mattias Eliassons utställning pågår till och med 2 oktober.
Utställningen är ett samarbete med Bror Hjorthföreningen.

Mattias Enström
Marknadsförare
Bror Hjorths Hus
mattias@brorhjorthshus.se
018-567032

Bror Hjorths Hus
Norbyvägen 26
752 39 Uppsala
018-567030
www.brorhjorthshus.se
www.facebook.se/brorhjorthshus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden