2013-10-14 09:00Pressmeddelande

Helena Blomqvist - Inside Stories, på Bror Hjorths Hus

null

Helena Blomqvist - Inside Stories
19/10-24/11 2013

Helena Blomqvist skapar världar och berättelser som förefaller bekanta, men ändå främmande. De iscensatta fotografierna byggs upp av modeller och rekvisita som hon själv tillverkar. Bilderna är ofta drömlika och ödesmättade och resultatet på samma gång vackert och oroande.

”Fotografins uppdrag är för många att beskriva världen, att synliggöra det vi inte märker eller föredrar att ignorera. Men min konstnärliga praktik handlar inte om att porträttera världen. I stället bygger jag världen, om och om igen med hjälp av modeller och rekvisita. – Även om sista handen görs med digital utrustning finns min värld, lika verklig som den dagliga utanför ateljén.”

Karaktärerna i Helena Blomqvists fotografier är ofta osannolika hjältar som spelar i en komedi eller tragedi. Bilderna är, reflektioner över människans livsvillkor. Svärta och melankoli balanseras av humor. Över fotografierna vilar ofta ett mystiskt sagolikt skimmer och där finns referenser till konst, fotografi, film och litteratur. Kanske är det dessa referenser som gör att bilderna känns så självklara, trots sitt lätt surrealistiska innehåll.

Utställningen på Bror Hjorths Hus har fått titeln Inside Stories. Den visar
ett urval fotografier från tre olika serier: ”The Dark Planet” (2003-2006), ”The Last Golden Frog” (2007-2008) och ”Slumberland” (2013). Blomqvist tar ofta sin utgångspunkt i drömmar och mardrömmar och arbetar i serier där vi kan följa karaktärerna i olika äventyr.

Helena Blomqvist är född 1975. Hon är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg, men bor och arbetar i Stockholm. Hennes bilder är mycket eftertraktade av både museer och konstsamlare. Under senaste åren har hon ställt ut separat och medverkat i grupputställningar både i Sverige och utomlands. Välkommen in i Helena Blomqvists berättelser!

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden