2014-08-27 09:18Pressmeddelande

Höstens utställningar i Bror Hjorths Hus 2014

null

Höstens utställningar i Bror Hjorths Hus 2014


Emelie Sandström – Förnimmelsens portar

Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2014
6 september – 5 oktober

Dubbelvikt över papperet använder Emelie Sandström teckningen som ett verktyg för att försätta sig i ett meditativt tillstånd där verklighetens gränser löses upp. Samtidigt är teckningen möjligheten att dokumentera eller översätta transens upplevelse.
Emelie Sandström är född 1986 i Stockholm. Hon går Masterprogrammet på Konsthögskolan i Malmö. Bror Hjorthföreningens teckningsstipendium delas numera ut vartannat år till en elev på en av landets konsthögskolor.


LG Lundberg – Minne och mer

11 oktober – 23 november

Från 1960-talets fotorealistiska måleri via ett systematiskt undersökande av Gunnebostängsel och så småningom till landskap och skärgårdsbilder har på senare tid LG Lundberg återigen börjat måla i samma stil som han gjorde på 60-talet. Samtidigt fortsätter han med landskap i återhållna, jordnära färger. Förra sommaren nominerades Lundberg till 2014 års Carnegie Art Award och på utställningen i samband med priset blev han folkets val. I utställningen Minne och mer visas målningar från de senaste åren.


Helge Linden

29 november – 1 februari

Helge Linden (1897-1961) bodde och verkade större delen av sitt liv i Västerbotten. Under 1940- och 1950-talen var han Norrlands mest uppmärksammade målare. Bilderna präglas av stramhet och enkelhet med klara färgfält ställda mot varandra, ofta med mörka avgränsande konturer. Motiven är ofta hämtade från det norrländska landskapet.
Helge Linden och Bror Hjorth var samtida med varandra, men deras vägar korsades inte (annat än möjligen 1941 då Linden ställde ut på galleri Färg och Form). Likheterna mellan dem är spännande, även om innehållet skiljer dem åt.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden