2012-04-19 08:53Pressmeddelande

Ilon Wiklands originalillustrationer på Bror Hjorths Hus

null

Ilon Wikland
Originalillustrationer
28 april - 3 juni 2012
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Pressvisning: Torsdag 26 april kl 13-15

Ilon Wiklands illustrationer är en riktig bildskatt för generationer av barn och vuxna. Med sina miljöer och karaktärer har hon skapat en bildvärld att kliva in i och lära känna tillsammans med sagans text. Hon ett givet val i Bror Hjorths Hus utställningsserie av intressanta barnboksillustratörer. Från att hennes samarbete med Astrid Lindgren började i mitten av 1950-talet och fram till idag har Ilon Wikland illustrerat många av Astrid Lindgrens älskade barnböcker, däribland Karlsson på taket, Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, Ronja, Barnen i Bullerbyn, Barnen på Bråkmakargatan och Madicken.

 Ilon Wikland har gjort illustrationer till andra författare också, men utställningen visar ett urval originalillustrationer till Astrid Lindgrens böcker, samt två av Ilon Wiklands självbiografiska böckerna om sin uppväxt i Estland.

Tekniken har ändrat sig genom åren, från de tidiga illustrationerna med tunn svart tuschpenna till flödande färgbilder i akvarellteknik och pastell. Men sitt karaktäristiska sätt att måla barn har Ilon Wikland behållit. Med sina söta ansikten, äppelrunda kinder och smala raka och nyfikna nackar känner man igen hennes barn på långt håll!    

Ilon Wikland är född 1930 i Estland. I böckerna ”Den långa, långa resan” och ”I min farmors hus” berättar hon om sin barndom i Estland under andra världskriget. Hon bor med sin farmor och farfar i Haapsalu, en liten idyllisk kuststad med många trähus (husen i Haapsalu påminner förresten en hel del om hennes illustrationer till miljöerna av både Lottas Bråkmakargatan och Madickens Junibacken.) I Haapsalu upplevde Ilon Wikland en lycklig barndom i skuggan av kriget och hot om deportering till Sibirien. Men 1944 kom kriget för nära och hon fick fly till Sverige och Stockholm och bo med sin faster. Ilon har alltid ritat. Hon hade en mamma som var konstnärer och material fanns alltid tillgängligt för henne som barn. Även fastern i Sverige var konstnär och som vuxen utbildade sig Ilon Wikland till illustratör på Akke Kumliens konstskola. 1953 klev hon in till bokförlaget Rabén och Sjögren och mötte där Astrid Lindgren. Hon klev ut med manuskriptet till Mio, min Mio i handen, och resten är historia…

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden