2019-01-30 07:47Pressmeddelande

Kaxiga keramiska skulpturer på Bror Hjorths Hus

null

Veronica Brovall

Run back for pants

6 feb – 17 mars 2019
Bror Hjorths Hus, Uppsala


Kaxiga keramiska skulpturer

Veronica Brovall blandar välkända symboler, vardagliga ting, ord, uppmaningar, kroppsdelar och hål i sina keramiska skulpturer. Det är konst som inte ber om ursäkt för sig. Kraftfull och respektlös, lekfull men brutal.

Brovalls skulptur och installationer riktar ofta spetsen mot föråldrade maktstrukturer och en förlegad könsmaktsordning där männen haft, och fortfarande har, företräde. Men det är en manlighet i kris, som är behäftad med skam, skuld och aggression. Det finns en ilska och ett allvar i skulpturerna, men formerna kan också vara käcka och fräcka. En tumme för uppmuntran, att suga på eller stoppa upp någonstans. Sexuella anspelningar blandas med allvar och lekfullhet, utan tydliga moraliska pekpinnar. Titlarna kan ge viss vägledning, men det är upp till betraktaren att tolka vad verken eventuellt riktar långfingret mot.

1999 tilldelades Veronica Brovall Bror Hjorthföreningens stipendium för unga tecknare. Hon gick då på Konsthögskolan i Umeå och stipendiatutställningen i Bror Hjorths Hus var en av hennes första. Tjugo år, och många utställningar, senare återkommer hon till museet med utställningen Run Back for pants. Nu är materialet keramik i kollageartade skulpturer. Hon tecknar fortfarande, men mest är det i form av snabba skisser till skulpturer och installationer. Ett urval av dessa visas i utställningen.

Veronica Brovall är född 1975. Sedan många år bor och arbetar hon i Berlin. Hon har ställt ut runt om i Europa och har gjort ett flertal verk i offentliga miljöer. I Uppsala finns skulpturgruppen Winners utanför Skandionkliniken.

Parallellt med utställningen i Bror Hjorths Hus visar Uppsala Konstmuseum utställningen Veronica Brovall – Man Drawer. Den utställningen invigs torsdag 7 februari kl 19 och pågår sedan t o m 12 maj.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden