2012-08-29 15:39Pressmeddelande

Kinesiska och svenska konstnärer möts i samtidskonsten

null

Bridges, part II
1 september - 14 oktober

Bror Hjorths Hus, Uppsala
Uppsala konstmuseum

Kinesiska och svenska konstnärer möts
i samtidskonsten

Bror Hjorths Hus och Uppsala konstmuseum har glädjen att presentera utställningen Bridges, part II med sju kinesiska och fyra svenska samtida konstnärer.  Bridges är ett konstnärligt utbyte som undersöker hur konstnärligt arbete mellan två kulturer kan öka förståelsen dem emellan. Alla deltagare är väl förankrade i samtidskonsten och de flesta har redan internationell plattform i sina konstnärskap.

Bridges initierades år 2010 då de fyra svenska konstnärerna inbjöds av TCG Nordica i Kunming, Kina till utbytesprojektet. Utställningen visas på Bror Hjorths Hus och Uppsala konstmuseum och pågår 1 september – 14 oktober 2012.

Under två veckor har konstnärerna arbetat med gemensamma och individuella konstverk. Många handlar om kommunikation och kulturell identitet, språk, tecken och också om begrepp som är universella. Andra handlar om relationen mellan individ och kollektiv och vissa är mer politiska, t ex kommer Sun Guojuan att visa ett verk som dokumenterar hennes försök att få visum till Sverige för att delta i utställningen. Svenska immigrationsverket har nekat henne att följa med till Sverige p g a hennes nordkoreanska ursprung. Hon medverkar utan att vara närvarande.

Deltagande konstnärer är Johan Fremling, Kajsa Haglund, Anders Rönnlund och Sanne Sihm, Luo Fei, He Libin, Lei Yan, Su Yabi, Chen Liangchun, Guo Peng och Sun Guojuan.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden