2019-03-13 08:08Pressmeddelande

Kitty Crowther - en linjens mästare på Bror Hjorths Hus

null

Den belgiska bilderbokskonstnären Kitty Crowther (född 1970) ställer ut originalillustrationer på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Bilderna visas i en lekfullt gestaltad miljö där konstnären själv skapat ett platsspecifikt verk till utställningen. Under invigningen finns konstnären på plats och tecknar på utställningshallens fönster i samspel med museets besökare.

Kittys Crowthers bilder har sin helt unika karaktär. Färgpennors linjer dansar och vibrerar i bilden, tydliga som trådar i ett broderi. Sedan barnsben har hon älskat sagor och berättelser och kallar sig gärna historieberättare. Grunden till berättarförmåga lades redan i hennes barndom. En medfödd hörselskada gjorde det svår för henne att kommunicera med andra, och omvärlden kunde ibland te sig obegriplig. Fantasin blev en tillflykt i tystnaden och formade Kitty Crowther till en fantastisk berättare.

2010 belönades Kitty Crowther med ALMA-priset för sitt bilderboksskapande. Motiveringen löd: ”Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.”

Kitty Crowther har gett ut mer än fyrtio böcker varav ett tjugotal finns översatta till svenska. Crowther är både illustratör och författare och har bl. a. samarbetat med Ulf Stark. I utställningen visas originalillustrationer från böckerna Sagor om natten, Farwest, Rymlingarna och Mamma Medusa. Utställningen innehåller också små hus för lek, teckning och sagoläsning för museets yngre besökare.

PRESSVISNING:
Torsdag 21 mars kl 14-16
Konstnären finns på plats i Bror Hjorths Hus
Anmäl intresse till Maria Malmberg Wallin, museilektor, på 018-56 70 31
eller maria@brorhjorthshus.se

INVIGNING:
Lördag 23 mars kl. 14.00
Förläggaren Erik Titusson invigningstalar.
Konstnären deltar och bjuder in besökarna till workshop.
Öppet kl 12-16.

FÖREDRAG:
Söndag 24 mars kl 16.15
Kitty Crowther berättar om sitt skapande.
OBS! Föredraget hålls på engelska. 

FAMILJEVISNINGAR:
Söndagar kl 14 
Torsdagar och fredagar kl 14 tillsammans med visning av Bror Hjorths konst och hem 

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden