2022-03-18 07:45Pressmeddelande

Kongero - sjunger ut i Bror Hjorths ateljé

Kongero
Fredag 25 mars kl 19
Bror Hjorths Hus, Uppsala
Fr. v.: Anna Wikenius, Lotta Andersson, Sofia Hultqvist Kott och Emma Björling
Kongero Fredag 25 mars kl 19 Bror Hjorths Hus, Uppsala Fr. v.: Anna Wikenius, Lotta Andersson, Sofia Hultqvist Kott och Emma Björling

Med rösterna som instrument

Kongero utforskar röstens möjligheter och utmanar de gängse normerna inom både vokal- och folkmusik. Fredag 25 mars kl 19 gästar kvartetten Bror Hjorths Hus i Uppsala. Det har alla möjligheter att bli en mäktig och vidsträckt folkmusikupplevelse.
 
Kongero är en av landets främsta folkliga vokalgrupper. Gruppen bildades 2005 och består av Lotta Andersson, Emma Björling, Sofia Hultqvist Kott och Anna Wikenius. Alla fyra är skickliga sångerskor som tillsammans utforskar rösternas möjligheter och utmanar de gängse normerna inom både vokal- och folkmusik. Kongeros innovativa arrangemang och stämmor skapar ett unikt och fascinerande sound som tar den traditionella folkmusiken in i nutiden. Med värme och precision framför de svensk folkmusik, visor och egna kompositioner i banbrytande arrangemang.

"Å så vackert! Klockren och stämningsfull sång av fyra begåvade sångerskor... Fina och varierade arr som sticker ut mitt i all skönsången. Lisa för själen, mental balsam för en stressad redaktör" - Peter Ahlbom, Spelmannen

Kongero har släppt flera fullängdsalbum. Efter några studioplattor kom 2021 det första livealbumet "Live in Longeuil". "Stämsången är som vanligt halsbrytande virtuos, klockren och tät, full av spänning som upplöses i ljuvliga harmonier.", skrev Alexandra Ullsten i Lira om skivan. Albumet "Vaerla Vaken" tillsammans med det instrumentala bandet Massivet hamnade överst på Liras lista över årets främsta folkmusikskivor 2018.

Läs mer: www.kongero.se

Konsert
Fredag 25 mars kl 19
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Biljetter finns att köpa på Tickster eller i museet.
Konserten livestreamas även på Facebook och YouTubeOm Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström