2022-10-20 08:03Pressmeddelande

Konsert till Ole Hjorths minne

Konsert till Ole Hjorths minne
Anna Kroeker & Anna Stigmer med Kjell-Åke Hamrén
Fredag 21 okt kl 19
Bror Hjorths Hus, UppsalaKonsert till Ole Hjorths minne Anna Kroeker & Anna Stigmer med Kjell-Åke Hamrén Fredag 21 okt kl 19 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Den andra konserten av två för att hedra Ole Hjorths minne

Till Ole Hjorths minne
Anna Kroeker & Anna Stigmer
med Kjell-Åke Hamrén

Fredag 21 oktober kl 19.00

Anna Kroeker och Anna Stigmer hedrar Ole Hjorths minne genom att spela klassiska stycken som Ole uppskattade och gärna spelade och lyssnade på. Det blir musik av Béla Bartók, Jean Marie Leclair och Wolfgang Amadeus Mozart. Vännen Kjell-Åke Hamrén berättar om Ole Hjorths gärning som klassisk violinist. Flera av styckena spelade de tillsammans.

Ole Hjorth gick ur tiden hösten 2021. Sedan 1950-talet var han en av de främsta utövarna av svensk folkmusik, som inspirerat generationer genom sitt spel, men har också på många andra sätt starkt bidragit till att ge spelmansmusiken den ställning den har idag. Ole var elev till mästerspelmannen Hjort Anders Olsson och tillsammans med sin far Bror Hjorth engagerade han sig för att spelmän och spelmansmusik skulle erkännas för sina konstnärliga kvaliteter.

Ole Hjorth vidareutbildade sig till violinist genom internationella studier för Charles Barkel och Max Rostal i London och Paris och kom så småningom att arbeta i Kungliga Hovkapellet på Operan i Stockholm. Där spelade han som förste violinist i tio års tid. Med tiden kom han dock att intressera sig mer för pedagogik. Verkligt epokgörande var hans initiativ till och ledning av utbildningarna för folkmusiker vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1976-1995. Många av landets mest namnkunniga folkmusiker har utbildat sig under Ole Hjorths ledning. I hela Sverige arbetar musiklärare som inspirerats av och bär med sig Ole Hjorths pedagogiska förhållningssätt.

Konserten ges i Bror Hjorths ateljé, i det hem där Ole Hjorth fick sin första musikaliska fostran med Hjort Anders som lärare och under uppmuntran av sina föräldrar.

BILJETTER
köps via Tickster eller i museet under öppettid.
Pris: 160 kr.

Konserten arrangeras i samarbete med Bror Hjorthföreningen


Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström