2019-02-13 07:47Pressmeddelande

Konserter i Bror Hjorths ateljé

null

Under våren kommer Långbacka/Bådagård, LISAS och Magnus Holmström att uppträda i Bror Hjorths tidigare ateljé. Museet har under senare år arrangerat en hel del konserter med viss tonvikt på folkmusik. Vårens musiker har hyllats och uppmärksammats i flera sammanhang. I Bror Hjorths ateljé ges deras musik en unik inramning och publiken bjuds på en personlig, tät och intim stämning.


Långbacka/Bådagård - fredag 15 mars kl 19

Långbacka/Bådagård bjuder på elektronisk singer-songwriterpop med rötter i både folkmusik och jazz. Texterna har ett tydligt budskap. Live går de mellan nedskalade arrangemang med två fioler och/eller två röster, till loopade beats och stora cinematiska ljudlandskap. Vilken sättning det blir i Bror Hjorths ateljé återstår att höra.

2018 släppte de singeln ”Calling”. Låten kom till i frustration över världsläget, där kontroversiella politiska val och flyktingströmmar upptog mycket tankeverksamhet hos duon. Låten framförde de på Me Too Swedens manifestation på Norrmalmstorg. I höstas kom duons kritikerrosade debutalbum Wake us up och i samband med det genomförde de en större turné i Sverige, Norge och Finland.

Maja Långbacka och Matilda Bådagård är båda professionellt skolade musiker och har bland annat framträtt på Polar Prize och Nobelfesten och komponerat musik till film och scenkonst.


LISAS - fredag 5 april kl 19

LISAS består av violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka. Duon blandar egna kompositioner med personliga tolkningar av traditionella låtar. Debutalbumet Fiddle and Accordion Conversations hyllades av kritikerna och valdes till ett av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA, samt tilldelades Manifestpriset 2018 i kategorin Årets folk. Duon samarbetar även med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand och sedan 2018 med en av Nordens mest framsynta stråkorkestrar, Trondheimsolistene.

Lisa Rydberg, riksspelman och barockviolinist, är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon utgör ena halvan av hyllade duon Bach på svenska och har turnerat flitigt med grupper som Jul i folkton och Sofia Karlsson band. År 1999 blev hon Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.

Lisa Långbacka, accordeon, rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bl.a. framträtt med och komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Lena Willemark och Norrbotten Big Band. År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Hon blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och erhöll 2018 STIMS pris ”Årets kompositör” vid Folk- och Världsmusikgalan.

Magnus Holmström - fredag 17 maj kl 19

Magnus Holmström, trefaldig världsmästare och riksspelman på nyckelharpa, tar han oss med på ljudande berättelser "Inni byn, uti världen".

Magnus Holmström tilldelades Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium 2008 "för ett levande, intensivt, rytmiskt, tekniskt helgjutet och personligt spel på nyckelharpa". Han har turnerat över stora delar av världen med olika grupper/konstellationer. 2018 tilldelades han Håkan Pakmans stipendium tillsammans med Tomas Lindberg. Nu intar han Bror Hjorths ateljé för en solokonsert.

Biljett till konserterna köps via Tickster.com eller i museet under öppettid (tors-sön kl 12-16) och kostar mellan 60 och 130 kr. 

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden