2021-10-18 13:30Pressmeddelande

Lenny Clarhäll ställer ut i Bror Hjorths Hus

Lenny Clarhäll - Profiler
23 okt - 28 nov 2021
Bror Hjorths Hus, UppsalaLenny Clarhäll - Profiler 23 okt - 28 nov 2021 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Utställningen visar främst skulpturer och målningar från de senaste tio åren.  
Lenny Clarhäll (född 1938) har varit bildkonstnär i sextio år och har en rad viktiga utställningar och betydande offentliga verk bakom sig. Läsandet, inte minst sentida poesi, och musik, har satt djupa spår i hans sökande efter abstraktion i ett sparsmakat bildspråk. Ett antal bilder har rubriken Ljudet av aska och är en direkt följd av detta.
 
Mötet med ryska ikoner har satt avtryck i strikt formmässiga målningar med byggnader och arkitektur som grundläggande motiv i utställningen.  
 
De skulpturer som visas har samlingsnamnet Profiler. Detta är berättelser om möten med andra konstnärer som har haft stor betydelse för hans utveckling, översatta i trä och brons. 
 
Utställning Profiler pågår 23 oktober-28 november 2021 på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Utställningskommissarie är museets chef Tomas Järliden. 
 

 
PRESSVISNING:
Torsdag 21 oktober kl 9.00-14.00 är du välkommen att besöka utställningen
och träffa Lenny Clarhäll.
Avtala tid med: Tomas Järliden, museichef, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se
 
PRESSBILDER:
Museets pressrum på Notified. 
https://newsroom.notified.com/bror-hjorths-hus
eller kontakta mattias@brorhjorthshus.se
 
INVIGNING: 
Utställningen öppnar lör 23 okt. Den invigs kl 14.00 samma dag med ett samtal mellan konstnären och Anna Wälivara, projektsamordnare offentlig konst i Uppsala kommun. 
Musik framförs av Andreas Kreuger, piano, och Vera Henriksson, tvärflöjt.
 
ÖPPETTIDER:
Torsdag-söndag kl 12-16
 

 
ÅTERINVIGNING AV BLÅTT TECKEN:
Torsdag 21 oktober kl 17.00 återinvigs Lenny Clarhälls offentliga skulptur Blått Tecken på Röbokullen i Uppsala. Verket har genomgått en renovering och omgestaltning. 
 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden