2012-01-23 08:35Pressmeddelande

Lera, Lerin, Karlsson på taket och kafferep med Bror Hjorth - våren på Bror Hjorths Hus

null

Lera, Lerin, Karlsson på taket och kafferep med Bror Hjorth
visas på Bror Hjorths Hus i vår

Vårens utställningar på Bror Hjorths Hus bjuder på lerskulpturer av Henrik Allert, akvareller av Lars Lerin och illustrationer av Ilon Wikland. Under sommaren visas Bror Hjorths stora målning Kafferepet i en utställning med verk av Bror Hjorth där konstnären har inkluderat sig själv.

Henrik Allert – Gestaltning i lera
28 januari – 4 mars

Henrik Allerts (född 1937) säregna motivvärld och arbetsprocess har under hela hans långa karriär varit densamma. Ur lera formar han djur, masker, varelser och gestalter men med variation i uttryck, glasyrer, storlekar och lersorter. Allerts arbeten i lera är gåtfulla och komplexa. Utställningen gör nedslag i valda delar av hans produktion.

Lars Lerin – Akvareller
10 mars – 22 april

Lars Lerin (född 1954) räknas till en av de allra främsta akvarellisterna i Norden. Motiven är hämtade från natur och landsbygd och färgskalan går från djupaste mörker till klaraste ljus. Ibland är bildytan uppbruten med speglingar och reflektioner men också med textrader, som om ett transparent brev hade lagts på bildytan. Oavsett om motivet är en vinternatt i Lofoten, en fågel på en gren, en lada i ett kallt vinterväder, ett tempel i Indien eller en detaljstudie av en mossig sten levandegör Lerin med akvarellfärger det avbildade på ett oefterhärmligt vis.

Ilon Wikland – Originalillustrationer
28 april – 3 juni

Ilon Wiklands (född 1930) bilder till Astrid Lindgrens böcker om Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket är välkända och älskade av många. Förutom dessa innehåller utställningen illustrationer till Ilon Wiklands självbiografiska böcker om uppväxten i Estland, samt den nyligen utgivna bilderboken Inga rövare finns i skogen.    

Bilder av Bror – Av och med Bror Hjorth
13 juni – 26 augusti

Kafferepet är ett av verken i sommarens utställning på Bror Hjorths Hus. Bilder av Bror visar verk av och med Bror Hjorth. Liksom många andra konstnärer har Bror Hjorth använt sig själv som modell, ibland för rena självporträtt och ibland i mer dold form. I sina framställningar av sig själv, både i bild och text, framhäver Bror Hjorth gärna det bondska, det enkla och grova. Men under den naivistiska ytan ett betydligt större djup och raffinemang. Utställningen blandar inlån från institutioner och privata långivare med verk från museets egen samling. Även några verk av andra konstnärer som avbildar Hjorth visas.
Under hösten 2012 fortsätter utställningen till Västerås Konstmuseum och Hallands konstmuseum.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden