2019-03-28 08:23Pressmeddelande

LISAS - hyllad duo spelar i Bror Hjorths ateljé

null

LISAS 

– musikaliska broderier med trådar ur folkmusik och barock

Konsert i Bror Hjorths ateljé, Uppsala
Fredag 5 april kl 19.00


LISAS består av violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka. Duon blandar egna kompositioner med personliga tolkningar av traditionella låtar. Debutalbumet Fiddle and Accordion Conversations hyllades av kritikerna och valdes till ett av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA, samt tilldelades Manifestpriset 2018 i kategorin Årets folk. Duon samarbetar även med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand och sedan 2018 med en av Nordens mest framsynta stråkorkestrar, Trondheimsolistene.
Läs mer: www.lisasmusic.com


Kontakta musikerna:

Lisa Långbacka 070-698 70 94
Lisa Rydberg 073-255 88 32


”Nydanat traditionellt. Sökande existentiellt. Minimalistiskt exceptionellt.”
ur Manifestjuryns motivering till priset för årets Folk 2018

”… episk och händelserik. ”
ur PO Tidholms recension av Fiddle & Accordion Conversations, Dagens Nyheter, betyg 5/5

”Fenomenalt vackert och smakfullt…”
Tidningen Vi


Om Lisa och Lisa:

Lisa Rydberg, riksspelman och barockviolinist, är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon utgör ena halvan av hyllade duon Bach på svenska och har turnerat flitigt med grupper som Jul i folkton och Sofia Karlsson band. Lisa har gett ut sex skivor i eget namn och kan därtill höras på en rad skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Thomas Di Leva, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.
Läs mer: www.lisarydberg.com

Lisa Långbacka, accordeon, rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bl.a. framträtt med och komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Lena Willemark och Norrbotten Big Band. År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Hon blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och erhöll 2018 STIMS pris ”Årets kompositör” vid Folk- och Världsmusikgalan.
Läs mer: www.lisalangbacka.com


Biljettpris: 130 kr. Biljetter köps via Tickster. Bror Hjorthföreningens medlemmar betalar 90 kr.
Ring museet 018-567030 (vard 9-16 och helg 12-16) för info om hur du som medlem köper din biljett.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden