2009-09-04 12:04Pressmeddelande

LITTERART Uppländska konstnärer tolkar uppländska författares verk

12 september - 18 oktober 2009

Pressbild: www.brorhjorthshus.se/press.html

Pressmeddelandet som pdf: www.brorhjorthshus.se/pressmeddelande litterart.pdf

Vart tog den illustrerade boken vägen? Före mitten av 1950-talet var många konstnärer verksamma som illustratörer av litteratur för vuxna, romaner och diktverk. Konstnärer och författare lärde på så vis känna varandra och umgicks i samma kretsar. I början av 50-talet startade en livfull debatt för och mot illustrationer i böcker. Motsidan tycktes avgå med segern. Läsaren skulle själv bygga upp en föreställning, inte få den given.

Samtidigt startade utgivningen av pocketböcker, billiga att trycka, eftersom de kunde ges ut utan illustrationer. Duktiga konstnärer blev utan uppdrag eller lade sina krafter på barnböcker.

Hur skulle bokillustrationer kunna se ut idag? Tjugonio inbjudna konstnärer från Uppsala och Uppland har valt verk av författare från samma region. Inspirerade av litterära verk, romaner, dikter, deckare m m, och författarskap har konstnärerna skulpterat, målat, tecknat eller gjort videofilmer. Flera av konstnärerna har valt att samarbeta med sin författare.

Deltagande konstnärer och författare finns namngivna på vernissagekortet och på museets hemsida. Utställningen LITTERART visas i museets tillbyggnad och trädgård. Den invigs på Kulturnatten i Uppsala lördag 12 september av Küllike Montgomery, museichef i Bror Hjorths Hus.

VÄLKOMMEN TILL PRESSVISNING MED KONSTNÄRERNA

Pressvisning: Utställningen visas av konstnärerna torsdag 10 september kl 11.

Passar inte tiden? Boka tid på tel 018-567034 (Küllike Montgomery) eller 018-567030 (Bror Hjorths Hus).

Pressmaterial: Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Mattias Enström

018-567032 / mattias@brorhjorthshus.se.

Pressbild: www.brorhjorthshus.se/press.html

Vernissage: Lördag 12 september kl 14: Küllike Montgomery, museichef i Bror Hjorths Hus, inviger.

Några av konstnärerna och författarna närvarar.

Föredrag: www.brorhjorthshus.se/programkommande.html

 


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden