2006-10-20 10:00Pressmeddelande

LOTTE LASERSTEIN - UR EXILENS ANONYMITET

NY UTSTÄLLNING!

LOTTE LASERSTEIN - UR EXILENS ANONYMITET

28 OKTOBER – 26 NOVEMBER

Att lämna sitt land, gå i exil, kan för en konstnär betyda att allt som byggts upp i hemlandet av erkännande, kontakter o s v i samma stund går förlorat.

Lotte Laserstein (1898-1993) föddes i Preussisch-Holland, nu Palsek i Polen. Familjen flyttade till Danzig och vidare till Berlin. Hon studerade på Konstakademin i Berlin 1921-27. Hon deltog aktivt och framgångsrikt i konstlivet med utställningar fram till 1933 då Nationalsocialisterna förklarade henne som ”trekvartsjude”. Hon hindrades därefter i allt större utsträckning från att bedriva sitt yrke. Lotte Laserstein fick inte längre ställa ut, hon uteslöts ur Förbundet för kvinnliga konstnärer och förbjöds att köpa färg och duk.

En inbjudan att ställa ut på Galerie Moderne i Stockholm 1937 gav Lotte Laserstein en möjlighet att lämna Tyskland och få med sig en stor del av sin produktion, som på så vis räddades från att förstöras. Inget museum i Sverige intresserade sig för hennes arbeten. För sin försörjning målade hon porträtt på beställning, något som kom att bli hennes huvudsakliga sysselsättning genom åren i Sverige. Lotte Laserstein avled vid 94 års ålder i Kalmar.

1987 återupptäcktes Lotte Laserstein internationellt genom en utställning i London. Hennes målningar från 1920- och 1930-talen väckte sensation. Museer och privata samlare i Tyskland, England och USA förvärvade hennes verk, i stort sett allt som ställdes ut. Idag räknas hon till en av de viktiga tyska konstnärerna från mellankrigstiden.

I utställningen på Bror Hjorths Hus visas verk av Lotte Laserstein från tiden i Tyskland och även senare arbeten, främst realistiskt utförda porträtt med känsla för modellens karaktär och landskap från hennes nya hemland. Ett bildspel innehåller flera av de målningar som idag befinner sig i utländska samlingar för att ge en mer fullständig bild av konstnärskapet. Bildspelet har ställts samman av Anna-Carola Krausse, som också har skrivit en doktorsavhandling om Lotte Laserstein och som kommer att hålla ett föredrag i anslutning till utställningen.

VÄLKOMMEN TILL PRESSVISNING 26-27 OKTOBER

Pressvisning: Utställningen hängs torsdag och fredag 26-27 oktober. Boka tid för personlig pressvisning med Küllike Montgomery på telefon 018-567034 eller 018-567030.

Pressmaterial: Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från museets marknadsförare Mattias Enström 018-567032 eller mattias@brorhjorthshus.com

Pressbild (Lotte Laserstein, Självporträtt, pastellkrita, 1960) finns på www.brorhjorthshus.com/img/press laserstein.jpg

Vernissage: Lördag 28 oktober kl 12-16. kl 14: Küllike Montgomery, museichef i Bror Hjorths Hus, inviger utställningen.

Föredrag: Söndag 12 november kl 16: ”A most shining talent” Lotte Laserstein’s life and work in Berlin and Sweden. Dr. Anna-Carola Krausse, art historian and curator.

Föredraget hålls på engelska. Förköp från 28/10. 40 kr (studerande 20 kr).

Visningar: Lördagar kl 14

Bror Hjorths Hus
Norbyvägen 26, 752 39 Uppsala, 018-567030
www.brorhjorthshus.com
Öppet: tors, lör, sön kl 12-16


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden