2009-10-27 14:16Pressmeddelande

Margareta Hjorth tillbaka i Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus har fått två fina nytillskott. Två viktiga verk av Bror Hjorth, föreställande hans andra hustru Margareta, har skänkts till Bror Hjorthföreningen och kan nu visas i museet.

Målningarna, akvarellernaMargareta (naken), 1951 och Margareta (klädd), 1952, har skänkts till Bror Hjorthföreningen, museets vänförening, av professor Reijo Heinonen, Helsingfors. Reijo Heinonen var Margareta Hjorths make i hennes andra äktenskap. Margareta Hjorth var gift med Bror Hjorth från 1956 fram till konstnärens död 1968. De båda målningarna kommer, liksom övriga verk av Bror Hjorth i Bror Hjorthföreningens ägo, att visas i Bror Hjorths Hus.

Bror Hjorthföreningens ordförande Ulf Henricsson säger i en kommentar:

"Det var oerhört glädjande att ta emot gåvorna. De två målningarna av Bror Hjorth är betydelsefulla ur flera aspekter. Konstnärligt är det två framstående verk. Men de är också viktiga personliga dokument när det gäller Bror Hjorth. Målningen Margareta (naken) är monumental trots sin ringa storlek (32x24 cm) ochMargareta (klädd) är ett friskt utemåleri - den är målad i Gagnef, där Bror Hjorth besökte Margareta som då hette Adde."

Förutom de två verken av Bror Hjorth ingår även en målning av Eric Hallström och en litografi av Sven "X-et" Erixson i Reijo Heinonens donation. Dessa båda verk har tidigare ägts av Bror Hjorth, som i sin tur fått dem i gåva av konstnärerna.

Frågor om donationen besvaras av:

Ulf Henricsson, Bror Hjorthföreningens ordförande

018-600899 alt 070-5589924

eller

Tomas Järliden, museichef på Bror Hjorths Hus

018-567034

 


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden