2011-11-16 11:02Pressmeddelande

Maria Miesenberger på Bror Hjorths Hus

null

I årets sista utställning på Bror Hjorths Hus visas fotografier, skulpturer och textila arbeten av Maria Miesenberger.

Maria Miesenberger (född 1965) fick sitt genombrott i början av 1990-talet med fotosviten Sverige/Schweden. De uppförstorade och bearbetade bilderna kom från konstnärens eget familjealbum. Människorna i bilderna är övermålade med svart tusch och frånvaron av specifika drag gör bilderna öppna för betraktarens egna berättelser. Titeln för tanken till frågor om ursprung och tillhörighet. Den uppenbara manipulationen av bilderna väcker frågor om fotografiets sanningshalt.

I skulpturer och installationer har Miesenberger återkommit till samma teman: minne och frånvaro, kropp, barndom och identitet. Hennes skulpturer gestaltar alltid människor i någon form av rörelse eller lek. Ofta rör det sig om barn, på väg att bli vuxna. Material och yta betonas med slingrande ornament. Maria Miesenbergers konst påminner oss om att se inåt, blicka tillbaka och att öppna ögonen och uppmärksamma det som finns här och nu.

Maria Miesenberger bor och arbetar i Stockholm. Sin utbildning fick hon på Konstfack i Stockholm och på Parsons School of Design i New York. Hon har medverkat i ett hundratal utställningar i Sverige och internationellt.

Maria Miesenberger tilldelades i november Svenska fotobokspriset 2011 för sin bok Sverige/Schweden. Boken finns till försäljning i museets butik under utställningen.

Pressvisning: 24 november kl 13-15

Boka gärna in en tid på telefon 018-567030 eller maila museets marknadsförare Mattias Enström: mattias@brorhjorthshus.se

Vernissage: 26 november kl 13 (OBS! Tiden)

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden