2022-10-11 06:45Pressmeddelande

Materialotrogen konstnär i ny utställning på Bror Hjorths Hus

Evenemangsbild med text och bild på skulpturJonas Liveröd - Händelsen 15 okt - 27 nov 2022 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Jonas Liveröd - Händelsen
15 okt–27 nov 2022
Bror Hjorths Hus, Uppsala
 
Konstnären Jonas Liveröd beskriver sig som djupt materialotrogen och i sitt arbete utforskar han ständigt nya material, metoder och idéer. I sin utställning Händelsen på Bror Hjorths Hus (15 okt-27 nov 2022) har han fokuserat på skulptur för att komma i en närmare dialog med husets anda. Han talar själv om spår och släktskap med Bror Hjorths konstnärskap i sina skulpturer under senare år, inte minst har trä som material kommit att ta en allt större plats.
 
Pressvisning torsdag 13 oktober kl 9-14 (se mer nedan)

Scenen som spelas upp i museets konsthall påminner om den spanske konstnären Francisco Goyas målning Sardinens begravning från tidigt 1800-tal. Målningen avbildar en karneval med euforiska dansare och festklädda deltagare. I utställningen framträder skulpturerna som karnevaleska karaktärer - påträngande fysiska, ibland obscena, ofta gäckande och oberäkneliga. 
 
Jonas Liveröd har också valt att närma sig ett specifikt verk i museets samling, nämligen Bror Hjorths Kubistisk flicka från 1921. Liveröd har gjort ett syskonverk till Hjorths skulptur, ett sladdbarn hundra år senasre om man så vill. I båda skulpturerna kan spåras de båda konstnärernas gemensamma kärlek till folkkonst, arkitektur och skulptur.
 
Jonas Liveröd (född 1974) arbetar med konstnärskapet som ett totalkonstverk. Kombinationen hem/ateljé/museum är välbekant för honom. Hans hem, en gård i Västergötland, är just en plats i gränslandet mellan museum, ateljé och hem där han nu driver sitt eget museum över det okategoriserbara, kallat Den Liverödska Wunderkammaren.
 
Det är alltid något på gång runt Jonas Liveröd. Han innehar för närvarande Konstnärsnämndens stora femåriga arbetsstipendium och under hösten gör han en större utställning på Värmlands museum i Karlstad och publicerar även sitt eget Liverödska konstnärliga lexikon Grand Assembly.
 
PRESSVISNING:
Torsdag 13 oktober kl 9-14
Du är välkommen att få en förhandstitt på utställningen tillsamans med konstnären . 
Avtala tid med: Tomas Järliden,  museichef, 018-567034 eller tomas@brorhjorthshus.se
 
PRESSBILDER:
Pressmaterial finns bifogat och finns även på press.brorhjorthshus.se
Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se
 
INVIGNING: 
Lördag 15 oktober kl 14
Utställningen invigs av författaren Bengt af Klintberg. 
 
MÖT KONSTNÄREN:
Onsdag 9 november kl 19.00
visar Jonas Liveröd själv sin utställning och berättar om sitt skapande. 
 
ÖPPETTIDER:
Tors–sön kl 12–16
Kvällsöppet 3 nov kl 18-20
 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden