2020-11-24 12:15Pressmeddelande

Med uppenbar känsla för form och rörelse

Birgit Broms 
Sena skisser, collage och akvareller
28 november 2020 – 24 januari 2021
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Med ett lika finstämt som undersökande måleri ägnade Birgit Broms (1924-2008) ett helt liv åt att utforska en begränsad motivkrets: ...Birgit Broms Sena skisser, collage och akvareller 28 november 2020 – 24 januari 2021 Bror Hjorths Hus, Uppsala Med ett lika finstämt som undersökande måleri ägnade Birgit Broms (1924-2008) ett helt liv åt att utforska en begränsad motivkrets: ...

Birgit Broms på Bror Hjorths Hus
Ny utställning i tillfälligt stängt museum
Pressvisning : torsdag 26 november
Museet är tillfälligt stängt för allmänheten åtminstone t o m 22 december.
Undantag för press/media. Kontakta museet om du vill se utställningen.  
 
Birgit Broms 
Sena skisser, collage och akvareller
28 nov - 24 jan 2021
(med reservation för ändringar)
 
Med ett lika finstämt som undersökande måleri ägnade Birgit Broms (1924-2008) ett helt liv åt att utforska en begränsad motivkrets: skridskoåkare, husfasader och porträtt. I centrum för skapandet stod rörelsen och bildbyggandet. Utställningens fokus ligger på Broms sena produktion och visar skisser, collage och akvareller gjorda mellan 1995 och 2008.
 
En vinterdag i Kungsträdgården 1967 uppenbarade sig den utmaning som kom att sysselsätta Birgit Broms livet ut: att levandegöra skridskoåkarnas rörelser. Hon fann ett säreget poetiskt stoff i motivet. Broms låter oss inte bara uppfatta, utan också uppleva rörelsen, kylan och friheten  på isen. 
     Husfasaderna utgör en annan central del av konstnärskapet. Särskilt viktiga är Kronobageriet och Birger Jarls torg i Stockholm. Broms arbetade med motiven under flera decennier och utvecklade ett omisskänneligt sätt att gestalta deras former och volymer.
 
Utställningen ger en inblick i Broms tidskrävande arbetsprocess, i vilken skisser, collage och akvareller var viktiga delar. En stor del av hennes sena produktion består av collage i olika format och material, där gränsen mellan förarbete och färdigt verk ofta är svår att dra. 
 
Birgit Broms började sin konstnärliga bana på Beckmans bokillustrationslinje. Mellan 1946 och 1952 studerade hon på Kungl. Konstakademin, med Bror Hjorth som professor i teckning från 1949. 
 
Utställningskommissarie är Adam Rosenkvist. Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden