2024-03-14 07:30Pressmeddelande

Monsterbarn, blå ugglor och självlysande teckningar i Lotta Geffenblads utställning

Bild: Lotta Geffenblad, ur "Blå ugglan" (2023).
Lotta Geffenblad - Originalillustrationer 23 mars - 2 juni 2024 Bror Hjorths Hus, Uppsala

Bror Hjorths Hus visar originalbilder från flera av bildboksillustratören Lotta Geffenblads uppskattade böcker. Eftersom Geffenblad arbetar både analogt och digitalt med sina bilder, skiljer sig originalen ibland en hel del från de färdiga bokillustrationerna. Bilderna visas i en lekfullt gestaltad och färgstark utställningsmiljö. Utställningen pågår 23 mars-2 juni 2024.
 
Pressvisning: Torsdag 21 mars. Konstnären på plats kl 9-14
 
Lotta Geffenblad (f. 1962) är författare och bilderboksillustratör. Hon började sitt yrkesliv som animatör och har behållit en del av animatörens arbetssätt när hon skapar sina bildböcker. Bilderna är uppbyggda i lager, både fysiska och digitala. I en och samma bild blandar hon också analogt tecknande, målande och kollagearbete med kreativt digitalt skapande i Photoshop. Det som visas i utställningen är Geffenblads analoga originalbilder och skiljer sig ibland en hel del från hur illustrationen ser ut i de tryckta böckerna. 
 
Varje bok är värd sin egen stämning tycker Lotta Geffenblad och hon gillar att överraska sig själv och pröva sig fram till nya stilar. Därför varierar utseendet på bilderna från bok till bok. 
 
Utställningen visar bilder från både äldre och nyare böcker, såsom Prick och Fläck, Astons stenar, Vi är monsterbarn, Tora och Tytte och Blå ugglan. Bilderna har inspirerat till utställningens lekfulla och färgstarka gestaltning, inte minst gäller det de monsterhus där besökande barn kan krypa in och sätta upp egna självlysande teckningar. 
 
PRESSVISNING:
Torsdag 21 mars 
Lotta Geffenblad på plats kl 9–14  
Avtala tid med: Maria Malmberg Wallin,  utställningskommissarie, 018-567031 eller maria@brorhjorthshus.se
 
PRESSBILDER:
Pressmaterial hittar du på: press.brorhjorthshus.se
Frågor eller önskemål? Kontakta mattias@brorhjorthshus.se
 
INVIGNING: 
Utställningen öppnar lör 23 mars kl 14.
Maria Malmberg Wallin samtalar med Lotta Geffenblad. 
Sänds även på YouTube & Facebook.  
 
FÖREDRAG:
Onsdag 17 april kl 19.00. 
Lotta Geffenblad berättar om sitt skapande. 
 
VERKSTAD FÖR VUXNA: 
Torsdag 16 maj kl 18.15–19.45 
Lotta Geffenblad leder workshop.
 
FAMILJEVISNINGAR:
Söndagar kl 13, samt torsdag-fredag kl 14.
 
ÖPPETTIDER:
Torsdag-söndag kl 12–16
Påskens alla dagar kl 12–16
Kvällsöppet 11 april & 16 maj kl 18–20
 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström