2017-05-28 15:39Pressmeddelande

Nationernas konst - stoltheter och hembygdsminnen

null

Borta bra med hemma bäst? 

”Nationernas konst – Stoltheter och hembygdsminnen” är sommarens utställning i Bror Hjorths Hus i Uppsala . Utställningen visar ett urval konstverk, landskapsmålningar, porträtt och annat, från Uppsalas samtliga tretton studentnationer. Där finns både stoltheter och hembygdsminnen.

Genom nationernas landskapsmålningar blir det möjligt att göra en resa genom Sverige, från Per Ekströms Öland till Helmer Osslunds norrländska vidder. Nationernas konstsamlingar domineras framför allt av porträtt, stoltheter i form av inspektorer och framstående personer från den egna landsänden. Oftast är det män målade av manliga konstnärer, men undantag finns.

Studentnationerna i Uppsala har sedan 1600-talet spelat en viktig roll i studenternas liv. De fungerar som ett ”andra hem” eller ett vardagsrum, en plats för gemenskap och glädje vid sidan av studierna.
Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet skulle studenternas intresse och stolthet för den egna hemtrakten väckas. Idéer om ursprung, estetisk fostran och patriotiska strömningar bidrog till att nationernas konstsamlingar växte sig större runt sekelskiftet 1900. Ofta var det genom donationer som samlingen utökades, men ibland gjordes också inköp från framstående konstnärer med koppling till den egna landsänden.

Nationernas konstsamlingar bestod till en början främst av porträtt på de s k inspektorerna, ofta en professor med uppgift att hålla ordning på de yngre studenterna. Porträtten skulle pryda väggarna i de nationshus som började byggas från slutet av 1700-talet. Majoriteten av porträtten föreställer män målade av manliga konstnärer. Den första kvinnliga studenten i Uppsala antogs på 1870-talet och Sonja Lyttkens, docent i matematik, blev Uppsalas första kvinnliga inspektor 1970.

Pressvisning:
Tors 1 juni kl 13-16 i Bror Hjorths Hus. Anmäl intresse till Tomas Järliden,
museichef, på 018-56 70 34 eller tomas@brorhjorthshus.se

Pressbilder:
Bror Hjorths Hus pressrum på Cision.
http://news.cision.com/se/bror-hjorths-hus eller kontakta Mattias Enström.

Vernissage:
Lördag 3 juni kl. 14.00
Utställningen invigs av Jan von Bonsdorff, professor i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Marcus Modh, antikvarie på Värmlands nation berättar om Nationernas konst och Hornboskapen, Södermanland-Nerikes studentorkester spelar.Öppet kl 12-16.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden