2011-06-07 10:07Pressmeddelande

Naturligtvis - Karl Axel Pehrson

null

I Pehrsons värld lever Blånosgabiler, Åsnekycklingar och Grigelpaddor bland Torngurkor och Dödskallevindor. Trots att alltihop är påhittat känns det lika trovärdigt som en dröm man fortfarande inte vaknat upp ur.

Sitt genombrott fick Karl Axel Pehrson med ett icke föreställande måleri. Han tillhör, tillsammans med bland andra Lennart Rodhe och Arne Jones, de konstnärer som kallades 1947-års män. Denna typ av konst, den så kallat konkretistiska, fick pryda en del av den nya tidens funktionalistiska byggnader. Med början i målningen Delfinisk rörelse från tidigt 1950-tal märks tydligare Karl Axel Pehrsons intresse för naturen. I synnerhet skalbaggar i alla dess former fascinerade honom.

På 1970-talet börjar Karl Axel Pehrson med sitt egenartat föreställande fantasimåleri. Det skulle han hålla fast vid och utveckla under resten av sitt liv. 1960-talets bilder av snårig vegetation ger vika för färgstarka landskapsvyer med detaljerad växtlighet i förgrunden. I sin framställning av enskilda växter och djur knyter han an till den botaniska illustrationskonstens planschverk. Korsningarna av olika arter över alla tänkbara gränser visar ett släktskap med surrealismen. Målningarna saknar människor och har ofta beskrivits som ett urtillstånd, en tid före Homo Sapiens, eller kanske efter.

För en bredare allmänhet är Karl Axel Pehrson kanske mest känd som skapare av Guldbaggestatyetten och för utsmyckningen ”Djur som inte finns” i Gärdets tunnelbanestation i Stockholm.

Tyngdpunkten i utställningen ligger på Karl Axel Pehrsons fantasilandskap från 1970-, 1980, och 1990-talen, men även några exempel på konkretistiska kompositioner visas. Merparten av verken är lånade från Karl Axel Pehrson stiftelsen på Örebro läns museum.

Välkommen på pressvisning
tisdag 14 juni kl 10-12

Anmäl intresse för pressvisning till vik. museichef Mattias Enström på tel 018-567034/30 eller
e-post mattias@brorhjorthshus.se

Pressmaterial:
Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Magnus Haag 018-567032 eller magnus@brorhjorthshus.se. Pressbilder finns på www.brorhjorthshus.se/press.html

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden