2010-03-15 16:26Pressmeddelande

Ny utställning! Märit Runsten & August Sörenson på Bror Hjorths Hus

Märit Runsten

August Sörenson

Skulptur, teckning och keramik

20 mars – 18 april 2010

 

 

Pressbild: www.brorhjorthshus.se/press.html

Pressmeddelandet som pdf: www.brorhjorthshus.se/pressmeddelande runsten sorenson.pdf

 

 

Märit Runstens konstnärskap behandlar objektifiering, hierarkier, maktförhållanden och kroppslighet i flera olika tekniker. Ifrågasättandet av mannen som norm är ett återkommande tema. I Bror Hjorths Hus visar hon teckningar och en installation av sydda skulpturer. Teckningarna är knivskarpa i både innehåll och utförande. Organ, fiktiva såväl som anatomiskt korrekt avbildade, bildar mönster. Lika vassa är hennes sydda skulpturala arbeten, även om ytan till synes är mjuk. På ett sylvasst sätt kommenterar Runsten vår samtid.

 

För August Sörenson är den traditionella keramiken utgångspunkten i en undersökning av motsatsförhållanden som natur/kultur, naturligt/onaturligt, statiskt/föränderligt och helt/trasigt. Ur leran föds figurer och former, ibland inspirerade från serievärlden, ibland från vår verkliga värld. Inte sällan börjar hans verk med att något har gått sönder, glömts bort eller gått förlorat. Behovet att minnas föder en berättelse. Den brända lerans inneboende skörhet blir i Sörensons skapande en parallell till vår egen existens bräcklighet.

 

Märit Runsten (född 1981) och August Sörenson (född 1980) är båda utbildade på Konstfack och deras arbeten passar in såväl under epitetet konst som konsthantverk. Båda bor och är verksamma i Stockholm.

 

Utställningen är producerad av Eskilstuna konstmuseum.

 

 

Välkommen på pressvisning torsdag 18 mars!

Pressvisning:    Boka pressvisning med Tomas Järliden, museichef på Bror Hjorths Hus, på tel 018-567034 eller 018-567030.

Pressmaterial:  Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Mattias Enström  018-567032 / mattias@brorhjorthshus.se.

Pressbilder:       www.brorhjorthshus.se/press.html

Vernissage:       Utställningen invigs lördag 20 mars kl 14 av Björn Springfeldt, tidigare chef för Moderna Museet, i konstnärernas närvaro.

 

 

 

Norbyvägen 26 752 39 Uppsala 018-567030

www.brorhjorthshus.se

 


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden