2020-09-23 08:01Pressmeddelande

Nya vägar för konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus

Konstpedagog visar elever en bildBror Hjorths Hus konstpedagog Katarina Sundkvist Zohari besöker en skola

Så arbetar Bror Hjorths Hus med skolor, förskolor och konstkurser

Bror Hjorths Hus har en mycket omfattande konstpedagogisk verksamhet för framför allt barn och unga. Nära 500 förskole- och skolgrupper besökte museet under 2019. Med Covid-19 har verksamheten i museet behövt ställa om. Under våren genomfördes de sista konstkurserna online och kursdeltagarna fick hämta en påse med material för att sedan arbeta hemma. Visningar med verkstad för skolor och förskolor avbokades. 

Nu är en del av verksamheten igång igen, men anpassad till de nya förutsättningarna. För många skolor och förskolor är det just nu svårt att ta sig till museet. Då skickar museet istället ut en pedagog till skolan. 

 Under hösten kunde vi erbjuda fyrtio klasser ett besök från våra konstpedagoger. Tiderna tog slut på ungefär en dag. Intresset var jättestort, vilket vi såklart är väldigt glada för, säger Maria Malmberg Wallin som ansvarar för konstpedagogiken på Bror Hjorths Hus. 

Museet har prioriterat grupper i kommunen som ligger lite längre ifrån museet än att de skulle kunna promenera. För de skolor/förskolor som trots att de har långt till museet ändå vill komma på besök kan kommunen hjälpa till med chartrade kulturbussar. Restriktioner i kollektivtrafiken gör att grupper inte kan boka resor på UL för närvarande.    

Bror Hjorths Hus tar alltså också emot grupper i museet, men ser då till att elever från olika skolor och förskolor inte besöker museet samtidigt. Tiden mellan olika grupper är också längre.   
Och städning och handhygien är vi såklart noggrannare med, säger Maria. 

Museet håller också på att utveckla ett koncept för skolor i regionen som i huvudsak är online.
Vi har fått medel från Region Uppsala för att utveckla visningar på distans. Det är spännande, men också utmanande och svårt, att överföra vår konstpedagogiska verksamhet, som växt fram under drygt fyrtio års tid, till ett nytt medium. De grundläggande värderingarna och idéerna i vår pedagogik, och det unika i mötet med Bror Hjorths Hus, ska vi ju behålla trots att det fysiska mötet med konsten inte finns kvar, säger Maria Malmberg Wallin. 

Konstskolan, museets populära kursverksamhet för barn och unga på fritiden, har startat. Men föräldrarna får nu lämna sina barn utanför och start- och sluttider har anpassats för att hålla nere antalet personer som  vistas på samma plats samtidigt. 

Om du vill veta mer om pedagogiken i Bror Hjorths Hus eller följa med oss (på lagom avstånd) när vi besöker någon skola eller förskola eller tar emot en grupp i museet, kontakta:
Maria Malmberg Wallin, museilektor i Bror Hjorths Hus, 018-576031 eller maria@brorhjorthshus.se

För allmänheten är museet öppet som vanligt torsdag till söndag kl 12-16, men alla visningar. verkstäder, föredrag och konserter har pausats.Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden