2019-11-25 06:50Pressmeddelande

Öga mot öga med Hanna Beling

Hanna Beling
Öga mot öga
30 nov - 26 jan 2019
Utställning på Bror Hjorths Hus, UppsalaHanna Beling Öga mot öga 30 nov - 26 jan 2019 Utställning på Bror Hjorths Hus, Uppsala

Hanna Beling
Öga mot öga

30 nov - 26 jan 2020
Bror Hjorths Hus, Uppsala
 
Pressvisning : tors 28 nov kl 13.00-15.00
Invigning : lör 30 nov kl 14.00
 
I Hanna Belings utställning på Bror Hjorths Hus i Uppsala ställs vi både bokstavligt och bildligt öga mot öga med hennes skulpturer. De avbildade djuren och människorna är ibland så sköra och till synes hjälplösa att en kan tro de ska falla sönder av bara en blick. Samtidigt kan de utstråla en oanad styrka, en vilja att gå framåt i en osäker värld. Tolkningen ligger kanske i både betraktarens och skulpturens ögon. 
 
Utställningens skulpterade djur söker ögonkontakt med oss. De söker vår blick i hopp om medkänsla, för lek eller i en önskan att bli klappade. Kanske försöker de tar reda på vilka vi är och vad vi vill. Hanna Belings skulpturer av människor saknar förvisso inte ögon, men blickens riktning syns inte i det ofärgade materialet. Tittar de mer inåt än utåt?
 
Att det föreställande och porträttlika är viktigt för Hanna Beling är tydligt genom hela utställningen. De avbildade djuren finns, de är inga fantasiskapelser, även om skalan ibland förändrats. 
 
Hanna Belings verk finns på många offentliga platser runt om i Sverige. Då är de oftast gjutna i brons eller aluminium, för att tåla utomhusklimat och mindre ömma beröringar. I Uppsala finns bl a Hanna Belings minnesmärke över Fadime Shaindal (Östra Ågatan-Bangårdsgatan), den lilla nyfödda kalven (Biotopia i Vasaparken) och Chihuahuan med uppspärrade öron och bärnstensögon (Stadsskogen). Många har nog också hälsat på Margareta Krook utanför Dramaten i Stockholm och Astrid Lindgren i Vimmerby till vilka Beling skulpterat ansiktet respektive håret.
 
Hanna Beling är född 1972 och uppvuxen i Uppsala. Utställningen ”Öga mot Öga” är hennes hittills största i hemstaden.
 
Lördag 30 november kl 14:
Anna Ehn, avdelningschef offenlitg konst Uppsala kommun, inviger utställningen  


Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden