2010-11-19 11:04Pressmeddelande

Ola Billgren på Bror Hjorths Hus

null

Ola Billgren Rött - 27 november 2010 - 16 januari 2011 på Bror Hjorths Hus, Uppsala

Pressvisning
torsdag 25 november mellan 13 och 15
övriga tider enl. ö.k.

Pressinfo och bilder
http://www.brorhjorthshus.se/press

Presskontakt
Tomas Järliden, museichef 018-567034

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I årets sista utställning i Bror Hjorths Hus visas målningar av Ola Billgren (1940-2001), alla röda! Många känner igen hans fotorealistiska måleri från 1960-talet som bjöd betraktaren in i privata miljöer, offentliga interiörer och mystiska fönsterspeglingar. Redan då var porträtt, interiörer, vardagsbilder och landskap vanliga motiv i Ola Billgrens konst. Ola Billgren lämnade de fotorealistiska motiven bakom sig under i början av 1970-talet men återkom till dem i de kadmiumröda målningar som tillkom under 1990-talet, av vilka ett litet urval visas i Bror Hjorths Hus. Här återfinns fotografiet, nu bakom en intensiv röd yta ofta pålagd med en metallraka över det underliggande motivet. Motivet blir på så sätt beslöjat och mer svårgripbart för ögat. Betraktaren får leta i målningarna, ibland ytligt ibland djupare för att se den bakomliggande bilden. I den röda färgen, den varma, julens, blodets, kärlekens, åtråns och aggressionens färg, har Billgren skapat målningar som berör oss människor på alla plan.

- Det röda slår an någonting hos oss alla, säger Tomas Järliden, museichef i Bror Hjorths Hus. Ingen annan färg är så förknippad med våra känslor som den röda. "Jag såg rött" säger vi när vi blir riktigt arga och livet ter sig "rosenrött" när vi blir förälskade. Det röda anspelar även på högtider och helgdagar. Kändisar och celebriteter går på "röda mattan" och helgdagar markeras med rött i almanackan. Men den röda färgen är också smärtans, skuldens och blygselns färg. Ola Billgrens röda måleri låter sig inte indelas i någon enskild kategori. Den spänner över hela den röda färgens känslospektrum och individuella tolkningsskala.

Utställningen öppnar den 27 november kl. 14.00 med invigningstal av författaren och kritikern Douglas Feuk som skrivit flera texter om Ola Billgren och hans konstnärskap. Ola Billgren - Rött! pågår till den 16 januari 2011.

För mer info kontakta museet

--------------------------------------

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden