2020-03-11 07:45Pressmeddelande

Olof Landström bjuder på bilderboksmagi

Olof Landström
Originalillustrationer
21 mars - 24 maj 2020
Bror Hjorths Hus, UppsalaOlof Landström Originalillustrationer 21 mars - 24 maj 2020 Bror Hjorths Hus, Uppsala

OLOF LANDSTRÖM

Originalillustrationer
21 mars - 24 maj 2020
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Känner du till Bu och Bä? Det är Olof Landström som är illustratören bakom de älskade böckerna om fåren. Vårens bilderboksutställning i Bror Hjorths Hus visar ett urval av originalillustrationer ur hans rika bildproduktion.
Det är bilderboksmagi när den är som bäst!

Olof Landström är en av våra främsta bilderboksillustratörer. Han föddes 1943 i Åbo, Finland, men flyttade till Sverige i tonåren och studerade reklam och bokhantverk på Konstfack. Han har skapat bilder sedan 1970-talet och är fortfarande produktiv. Hans karaktäristiska stil med tunna svarta konturlinjer känns igen redan från de tecknade TV-serierna Kalles klätterträd och Farbrorn som inte vill va´ stor. Tillsammans med sin fru, Lena Landström har han skapat bl.a. böckerna om Bu och Bä och Pom och Pim och fått ta emot flera priser för sina verk, bland annat Litteraturfrämjandets stipendium, Heffaklumpen och Astrid Lindgren-priset.

Olof Landström har förstås även samarbetat med andra författare och bland annat illustrerat Barbro Lindgrens böcker om grisen Benny. Sedan 2016 har han utkommit med tre böcker i samarbete med poeten Lotta Olsson. Hans bilder är ibland stilistiskt enkla, andra gånger bjuder de på ett bildmässigt äventyr för barnet och den vuxne som högläser. Landström illustrerar inte nödvändigtvis textens mest dramatiska händelser. Istället kan bilden visa vad som är på väg att hända eller spåren efter det som redan hänt. Resultatet är en helhet där bild och text blir större än summan av delarna.

Genom åren har Olof Landström fortsatt att arbeta med och utveckla den berättande bilden i bilderbokens form. Böckerna om Pom och Pim är genusneutrala berättelser för de yngsta barnen och de diktböcker han skapat tillsammans med poeten Lotta Olsson bjuder på en såväl verbal som visuell upptäcktsfärd.

Pressvisning med Olof Landström: Torsdag 19 mars.
Kontakta museet på 018-567030 eller mattias@brorhjorthshus.se för att boka tid. 


Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden