2024-05-23 12:06Pressmeddelande

Omfamna skymningen på Uppsalas museer!

Logotype för Museinatten i UppsalaMuseinatten i Uppsala Lördag 1 juni 2024 Arrangeras av Uppsalamuseernas informationsförening. Program på uppsalasmuseer.se/event

Museinatten i Uppsala 2024!
Lördag 1 juni

 
Smyg med ficklampa för att se vilka djur som är vakna på natten. Bestig högarna i Gamla Uppsala och se skymningen sänka sig över slätten. Upplev Uppsala ungdomscirkus i tropisk akrobatik. Det är bara några av programpunkterna som ska locka besökare till Museinatten som infaller lördag den 1 juni.
 
 
Under Museinatten i Uppsala är tolv av Uppsalas museer kvällsöppna, de flesta ända fram till kl. 23.00. Programmen vänder sig både till barn och vuxna. Flera av museerna har även visningar på engelska, något som varit mycket uppskattat tidigare år. 
 
Utöver att beundra cirkuskonsterna i tropiska växthuset i Botaniska trädgården och ficklampsspaning på Evolutionsmuseet kan barn lyssna på godnattsagor i ett vikingatält vid Gamla Uppsala museum. De som vill pröva sin konstnärliga ådra kan försöka på Bror Hjorths Hus och Uppsala konstmuseum och testa krokiteckning på Biotopia. Olika sjukdomar och deras bot berättas det om på Medicinhistoriska museets guidestafett som pågår hela kvällen.
 
Linnéträdgården och Linnémuseet har också öppet och man kan nöja sig med att se trädgårdens blomster säga god natt i skymningen men också lyssna till hur Linnéfamiljens garderob och linneskåp såg ut. 
 
Femtioårsjubilerande Lennakatten har kvällsöppet på Östra station och berättar om museijärnvägen, därefter kan man besöka Uppsala industrimuseum på Salagatan och sedan bege sig till Pumphuset vid Svandammen om man vill se mera teknik.
 
Museinatten arrangeras av Uppsalamuseernas informationsförening (UMI) och är ett årligen återkommande evenemang.
 
PROGRAM
Programmet hittar du på www.uppsalasmuseer.se/event
Det finns också bifogat i komprimerad form som pdf med detta pressmeddelande. 
 
BILDER
Kontakta respektive museum för lämplig bild. 
 
FRÅGOR
Daniel Schrire, Biotopia
Ordförande i Uppsalamuseernas informationsförening 
daniel.schrire@uppsala.se
018-727 63 53 

 Om Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel. Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas vi att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström