2018-03-14 13:08Pressmeddelande

"Panik" när Nina Hemmingsson ställer ut på Bror Hjorths Hus

null

NINA HEMMINGSSON
JAG KALLAR DEN "PANIK"

24 mars - 13 maj 2018
Bror Hjorths Hus, Uppsala

Med svärta och humor som vapen
Nina Hemmingsson (född 1971) gör serier med samhällskritisk och satirisk udd. Hennes träffsäkra bilder kan beskrivas som politiska, feministiska och allmänmänskliga. Hon är en av Sveriges främsta serietecknare och har gett ut ett tiotal böcker och seriealbum samt gjort mängder av ”enrutingar” för tidningar och magasin.

Med svärta och humor lyfter Nina Hemmingsson fram samtida företeelser och väljer att visa hela människan istället för den förväntade bilden av kvinnan. Hennes bilder genomsyras ofta av känslor av panik, ångest och oro. Kort sagt gestaltar hon alltings jävlighet. Men snarare än att gräva ner sig i saker, menar hon att hon ”gräver upp sig”. Som ett sätt att förhålla sig till sin tillvaro och allt den för med sig av händelser och skeenden.

Kanske är det just igenkännandets glädje eller lättnaden över att inte var ensam om en tanke eller känsla som gör Nina Hemmingssons bilder så omtyckta. ”Paniken” kommer till var och en av oss lite då och då.

Jag kallar den ”Panik” är Nina Hemmingssons första utställning i uppväxtstaden Uppsala. I utställningen blandas bilder från de senaste tio åren.

Utställningen visas i Bror Hjorths Hus 24 mars–13 maj. Torsdag den 3 maj kl 19 berättar Nina Hemmingsson mer om sitt skapande.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden