2011-03-07 11:01Pressmeddelande

Pija Lindenbaum på Bror Hjorths Hus

null

Pressvisning med Pija Lindenbaum på plats: Torsdag 10 mars kl 14-16

Pressbilder: www.brorhjorthshus.se/press.html

 

Bland älgbrorsor och fårskallar –

Pija Lindenbaums bildvärld

12 mars – 25 april 2011

 

Bror Hjorths Hus fortsätter att visa originalillustrationer av Sveriges främsta barnbokillustratörer. Pija Lindenbaum, årets utställare, har prisats mångfaldigt för sina barnböcker. Bland utmärkelserna finns 2000 års Augustpris för Gittan och gråvargarna och Astrid Lindgrenpriset 2008 för den samlade produktionen.

Pija Lindenbaums bildvärld är på en gång fantasifull och välbekant, för både barn och vuxna. Här kan älgar bli storbrorsor och en stressad mamma kan förvandlas till en drake. I sina bilder använder Pija Lindenbaum skeva perspektiv och stämningsskapande färger, för att på så sätt fördjupa berättelsen. Samtidigt som Pija Lindenbaum bygger upp miljöer och situationer som känns typiska för vår tid och vårt samhälle, så är barnens känslor och dilemman i böckerna tidlösa. Det handlar om avundsjuka, rädsla, lycka och om en önskan att få vara just så som man är.

Utställningen visar ett stort urval originalillustrationer från de egna böckerna, från och med år 2000 då den första av tre böckerna om Gittan kom ut och fram till Pija Lindenbaums senaste bok Siv sover vilse. Men med finns även några bilder från debutboken Else-Marie och småpapporna från 1990. Bilderna visas i en utställningsmiljö inspirerad av Pija Lindenbaums böcker.

Pija Lindenbaum är född och uppvuxen i Sundvall. Efter examen från konstfack 1979 har hon arbetat som tecknare, formgivare och författare. Förutom sina egna böcker har hon också illustrerat andras berättelser. Pija Lindenbaum arbetar just nu med att skapa kostymer åt Göteborgsoperans uppsättning av boken När Åkes mamma glömde bort. Hon har precis avslutat sin första konstutställning med teckningar på Galleri Jan Wallman i Stockholm.

Välkommen på pressvisning torsdag 10 mars kl 14-16!

Pija Lindenbaum finns på plats.

 

Pressvisning: Anmäl intresse till Mattias Enström, vik. museichef på Bror Hjorths Hus, på tel 018-567034 eller 018-567030.

Pressmaterial: Pressmaterial finns i museets reception, men kan också beställas från Magnus Haag 018-567032 / magnus@brorhjorthshus.se.

Pressbilder: Illustrationer: www.brorhjorthshus.se/press.html Konstärsporträtt: http://bilder.panorstedt.se/index2.aspx

Vernissage: Utställningen invigs lördag 12 mars kl 14 av Maria Malmberg Wallin, museilektor i Bror Hjorths Hus, i samtal med Pija Lindenbaum.

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden.

Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.

Se även vår hemsida genom att klicka här.


Om Bror Hjorths Hus

Få konstnärshem som blivit museer är så orörda och autentiska som Bror Hjorths Hus. Besökaren kan grundligt lära känna Bror Hjorths konst genom de 250 verk som visas i ateljén och bostaden. Skulptörens verktyg och målarens penslar på arbetsbänken ger besökaren en känsla av att konstnären bara gått ut på promenad med hunden. Museet ger med sina målningar, skulpturer, reliefer och teckningar en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Kontaktpersoner

Mattias Enström
Marknadsförare/Intendent
Mattias Enström
Tomas Järliden
Museichef
Tomas Järliden